Zdrave namirnice koje nutricionisti nikad ne bi jeli

Sendvič
fOTO: YOUTUBE / Planet / Profimedia

Kupujemo brojne namirnice jer mislimo da su zdrave i da ne goje, ali za njih nutricionisti kažu da nisu tako dobre kao što mislimo.

Ovsena kaša sa dodatim ukusom

Instant kaša često ima dodatak šećera i soli. Zato obavezno gledajte koje sastojke ima kaša koju kupujete, a ako ima manje od šest grama šećera i manje od 140 miligrama soli po jednom serviranju – onda je preporučljiva, pišu na sajtu Women`s Health.

Čips od povrća

Prženi čips je prženi čips bez obzira na to da li je od krompira ili cvekle. Većina ovih čipseva ima podjednako kalorija kao i čips od krompira i zato ih nutricionisti nikako ne biraju.

Lajt majonez

Tačno je da ovaj majonez ima upola manje kalorija i masti od onog klasičnog, ali maje masti znači više šećera i aditiva kako bi ukus bio skoro isti. Imajte na umu to kad posegnete za njim u narednoj kupovini.

Nemasni sir

Punomasni sir ima dosta masti, pa ga je najbolje jesti tek povremeno i ne mnogo. Međutim, kako je sir bogat kalcijumom i proteinom, veliko je pitanje koliko je nemasni sir koristan. Bolje je zato uzeti onaj punomasni nego lajt, samo manje parče.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by marieke (@_food_enthusiast_)

Dijetalni sokovi

Nije tajna da su gazirani napici puni šećera, ali one lajt varijante sadrže mnogo aditiva i zamena za šećer. A baš one mogu da budu mnogo gore po naše zdravlje. Neretko izazovu nadimanje i gasove, a obično uzrokuju i prejedanje i gojenje, kao i veći rizik od osteoporoze i dijabetesa tip 2.

Proteinske pločice

Kao i svi slatkiši, proteinske pločice se prave s dodatim šećerom, mastima, bojom i pojačivačima ukusa. Tu su i sastojci poput suklaroze i korena cikorije koji izazivaju gasove.

Granola

Granola se obično nalazi u pakovanjima takozvane zdrave hrane, ali je u stvari puna kalorija, masti i šećera.

Voćni jogurt

Jogurt je lagan i uglavnom sjajno deluje za naše zdravlje i creva jer sadrži zdrave bakterije, proteine i vitamin D. Međutim, onaj sa dodatim voćem ili posebnim ukusima je pun šećera.

Suvo voće

Voće je zdravo, to svi znamo, ali sveže. Druga je priča sa onim suvim. Kada je voće suvo, onda je manje veličine, ima više šećera i neretko ga pojedemo mnogo više od onog svežeg.

Musli

Možda je zdrav u pojedinim kombinacijama, ali obično sadrži dosta suvog voća, pa samim tim i šećer. Zato gledajte da ga jedete u manjim porcijama i da izbegavate musli sa suvim voćem i mnogo oraha.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram