Jovana svoju bebu od šeste nedelje stavlja na nošu

odvikavanje od pelena
Jovana Simin Foto:Privatna arhiva

Odvikavanje bebe od pelena, kad dođe vreme za to, ume da bude pravi izazov. A kako li je onda ako bebu već u prvim danima počnete da učite da kaki i piški u nošu? Kako funkcioniše bespelenaštvo i da li zaista radi, za portal Zadovoljna.rs priča trostruka mama Jovana Simin.

Ideja o bebi bez pelena zaista deluje neverovatno. Ipak, odvikavanje bebe od pelena nedugo posle rođenja privlači sve više mama, pa tako i Jovanu.

„Sa prvim detetom smo naivno mislili da će ono prosto jednog dana početi da traži nošu, zavedeni onim da treba čekati da dete bude ‘spremno’, kao da to sa nama nema nikakve veze. Drugo dete je pelene ostavilo sa 20 meseci, više od godinu dana pre brata, ne zato što je ona čudo od deteta, nego zato što sam s njom znala šta treba raditi. U međuvremenu sam čula sam za bespelenaštvo i shvatila da bebe nisu inkontinentne i da ne žele da sede u svojim izlučevinama. To saznanje mi je otvorilo oči“, počinje priču Jovana Simin (33), lekarka rodom iz Novog Sada, koja poslednje četiri godine živi u Minhenu.

odvikavanje od pelena bespelenaštvo
Jovana Simin Foto:Privatna arhiva

Tako je ona sa trećim detetom odlučila da isproba ovu metodu, koja već neko vreme intrigira roditelje.

Odvikavanje nad nošom ili lavaboom

Vodila se za početak onim trenutkom s kojim se verovatno sreo svaki roditelj – da beba piški ili kaki baš u momentu kada se otvori pelena.

„To nije slučajno. Zapravo smo mi ti koji ih treniramo da nuždu obavljaju u pelene, a posle ih od toga odvikavamo, što je prilično ludo, zar ne? Sa trećim detetom nisam mogla da zanemarim tu činjenicu i zato smo i počeli da ‘hvatamo’ kada kaki i piški“, priča Jovana.

Kaže i kako se o bespelenaštvu najpre informisala na sajtu Godiaperfree.com, kroz njihov ebook, kao i na njihovoj Instagram stranici. I upustila se u avanturu. Sinčića je počela da sa samo nedelju dana odvikava od pelena.

Jovana za portal Zadovoljna.rs priča kako je sve izgledalo samo šest nedelja kasnije.

Pročitajte još:

„Počela sam da ga držim iznad noše ili lavaboa. S obzirom na to da imam još dvoje dece (četiri i po i skoro tri godine), nisam očekivala da ću imati mnogo vremena da se bavim time. Međutim, kada sam shvatila koliko je jednostavno i prirodno, nisam mogla da zanemarim to što on ne želi da sedi u tome što je upravo izašlo iz njega, kao uostalom, ni bilo ko od nas.“

Međutim, Jovana napominje da bespelenaštvo ne znači obavezno da se pelene uopšte ne koriste.

„Mi se zapravo njih nismo odrekli, već ih prosto koristimo za svaki slučaj, tako da se često desi da potrošimo svega nekoliko komada dnevno.“

Pratite bebine signale

I sve to u teoriji deluje lako, ali veliko je pitanje kako uspeva. Kako da roditelj zna kada se bebi kaki ili piški…

„Ako malo obratimo pažnju, većina beba daje znake kada želi da obavi nuždu, kao što nam stave do znanja da žele da ih podignemo da podrignu, da su gladne ili da im se spava. Osim toga, postoje momenti tokom dana kada najčešće obavljaju nuždu: kada se probude, nakon sisanja (prvi put kad se nakon sisanja unervoze, treba se setiti da je to mogući razlog), kada idete negde ili se vratite i slično. To su sjajne prilike da ponudite nošu. Možda vas baš ovi prvi uspesi nagnaju da i sami pokušate da pelene gledate kao pomoćnu varijantu, a ne mesto gde beba po pravilu obavlja nuždu“, kaže Jovana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DOJENJE- EDUKACIJA (@ivana.i.jovana)

Međutim, mnogima je ipak teško da poveruju da je moguće tek rođenu bebu odvikavati od pelena. Otuda i brojne rasprave među roditeljima o bespelenaštvu.

„Mnoge stvari nam mogu na prvi pogled delovati ekstremno ili neverovatno, ali edukacija je tu da nam proširi vidike. Postoje izvori gde ljudi o tome mogu više da se edukuju.“

Jovana je, inače, nakon rođenja prvog deteta prestala da radi kao lekar i počela da se zanima za izazove sa kojima se kao novopečena mama susretala. Trenutno se sa sestrom bliznakinjom bavi savetovanjem o dojenju. Veruje da je edukacija o dojenju, kao i o bespelenaštvu i drugim važnim temama, vrlo bitna.

Ako ne ide, pauzirajte

Međutim, desi se, kao i u svemu, da savladate osnovne korake, uđete u štos, počnete da hvatate bebine signale, a onda vas ona iznenadi i – uneredi se.

„Naravno da je dobar osećaj kada bebi na vreme ponudite nošu, ali postoje situacije kada prosto nisam u mogućnosti ili promašim znake i desi se da obavi u pelenu. Trudim se da te situacije posmatram kao priliku za učenje i još bolje upoznavanje njegovih potreba.“

Takođe, Jovana je svesna brojnih predrasuda o bespelenaštvu, pre svega zbog manjka informacija.

„Lako je zamisliti kako neko ko ne razume bebinu fiziologiju i misli da se beba tera na nešto neprirodno može bespelenaštvo da posmatra kao nešto negativno. Ja se uvek vodim time da je potrebno nešto razumeti da bi o tome imao mišljenje. Bespelenaštvo podrazumeva bliskost i nežnost, a ne opsesivnost i frustraciju. Ako to postane preveliko opterećenje za roditelje, bolje je napraviti pauzu ili razmotriti druge opcije.“

Nema ojeda

Njoj, po svemu sudeći, ide odlično i donelo joj je mnogo toga dobrog.

„Imam osećaj da svoju bebu još bolje razumem. Osim toga, bebina guza je uvek suva, pa nema ojed i ne korisitmo nikakve kreme. A pošto koristimo mnogo manje pelena, manje i zagađujemo okolinu“, zaključuje Jovana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram