Zdrave namirnice koje nisu preporučljive ako bi da smršaš

mršavljenje
Foto: Nikolay Litov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad želite da izgubite kilograme, najvažnije je da nađete šta funkcioniše za vas i vaše telo. Postoje mnoge dobre navike koje pomažu pri mršavljenju, ali među njima ima i onih koje mogu naškoditi ako preterate s njima.

Jednu takvu istakla je nutricionistkinja Ejmi Gudson, a radi se o preterivanju sa zdravim namirnicama, prenosi N1.

“Postoji česta zabluda da nešto što je zdravo možemo jesti u ogromnim količinama, ali to nije tačno za sve namirnice”, kaže Gudson.

Iako neke namirnice mogu sadržavati malo šećera i masti, svejedno možete preterati s njima i uneti više kalorija nego što je planirano, ako preterate s njima.

“Povrće je uvek super i rekla bih da povrća možete jesti koliko god, jer ćete se pre zasititi nego što ćete povrćem uneti previše kalorija. Ipak, zdrave masti, žitarice od celog zrna i ostale zdrave kalorične namirnice mogu dovesti do gojenja i prevelikog unosa kalorija”, kaže Gudson.

Dodaje i da su orašasti plodovi, njihovi maslaci, avokado i mešavina orašastih plodova super dodatak balansiranoj ishrani, ali da je lako preterati s njima.

Uz to, kaže, musli, suvo voće ili energetske pločice takođe mogu da budu dobre za nas, ali reskiramo unos prevelikog broja kalorija i dodatog šećera.

Naravno, ovo ne znači da sve to treba da izbacite iz ishrane, samo treba da pripazite na veličinu porcija, piše Eat this.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA