Biljka koja sprečava gojenje, a raste na svakom koraku

Kopriva
Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Profimedia

Ako se častimo hambugerom i gaziranim pićem, poprilično treba da zapnemo s vežbanjem da bismo neutralisali tu kalorijsku bombu u svom telu. Međutim, šta ako bi samo jedna šoljica čaja mogla to da učini? I to čaja od biljke koju viđamo na sve strane.

Mislimo na koprivu – kako tvrdi nedavna studija objavljena u znanstvenom časopisu Nutrients, kopriva bi mogla da bude čudotvorna biljka koja sprečava gojenje, prenosi Index.hr.

Kopriva je samonikla jestiva biljka koja u proleće obilno raste po celom svetu. Njen ekstrakt koristi se u raznim dodacima ishrani, jer je njeno lišće bogato brojnim hranljivim sastojcima, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i karotenoide… A po istraživanju grupe naučnika sa Merilend univerziteta, ti listovi mogli bi da postanu i moćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti uzrokovane nekvalitetnom ishranom.

Na osnovu prethodnih istraživanja koja su pokazala da ekstrakt koprive može da poboljša nivo šećera u krvi kod miševa, tim predvođen dr Dajanom N. Obandom, pomislio je da bi hranjenje miševa lišćem biljke koprive moglo zapravo da spreči njihovo debljanje – čak i ako su se hranili masnom hranom. Testirali su tu teoriju.

Uzeli su 36 miševa i podelili ih u četiri grupe. Prva je dobijala hranju s niskim udelom masti tokom 12 nedelja, druga je u istom periodu uzimala hranu s visokim udelom masti, a treća je uz hranu s visokim udelom masti dobijala i koprivu. U četvrtoj grupi miševi su hranjeni s puno masti šest nedelja, a zatim im je šest nedelja u ishranu dodavana kopriva.

Pročitajte još:

Kao što se i očekivalo, ishrana s malo masnoća rezultirala je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem telesne masti nego ishrana s visokim udelom masti. Ali, dodatak koprive u trećoj grupi rezultirao je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem masti. U četvrtoj grupi gojenje i nakupljanje masti značajno su se usporili nakon što je kopriva uključena u ishranu, prenosi Eat This, Not That.

Zaključak koji je usledio je da kopriva, kada se jede kao biljka (za razliku od ekstrakta), ima pozitivan učinak na metabolizam, mada još nije precizno objašnjeno zašto, a postoji i realan razlog za nadu da će iste efekte imati i na ljude. Ipak, to će zahtevati dodatna istraživanja.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram