Zašto sukulent ne cveta: Savet za rešenje čestog problema

Kaktus, sukulent, biljka, biljke, sukulenti, kaktusi
Foto: Shutterstock

Volimo sukulente zbog njihovog neobičnog i jedinstvenog izgleda, a ako i procvetaju, to je dodatni bonus koji nam daje ova prelepa biljka. Ali mnogi se pitaju zašto sukulent ne cveta i šta treba da učine da biljka procveta.

Dobijanje cveta na sočnom drvetu donekle se razlikuje od cvetanja drugih biljaka. Cvetovi se obično pojavljuju na zrelim sukulentima koji su postavljeni na pravo mesto u kući. Ako počnete da uzgajate novu biljku iz lišća ili reznica, može proći pet ili više godina pre nego što se cvetovi pojave. Ovaj rok je još duži za kaktuse jer neke sorte kaktusa počinju da cvetaju tek nakon trideset godina, piše zadovoljna.hr. 

Po pravilu, većina sukulenata cveta između četvrte i šeste godine. Ali to ne treba da vas obeshrabri jer neki sukulenti mogu procvetati ranije. Na mnogim sukulentima pupoljci se formiraju tokom umerenih prolećnih temperatura, neki čekaju hladnije jesenje vreme, dok neki cvetaju leti. Većini sukulenata je potrebna odgovarajuća količina sunčeve svetlosti da bi procvetala, ali neke biljke, poput havortije i gasterije, takođe mogu da cvetaju u senci.

Kaktus, sukulent, biljka, biljke, sukulenti, kaktusi
Foto: Shutterstock

Da biste podstakli cvetanje, pokušajte da prilagodite sobne biljke i sukulente da budu  na otvorenom tokom jutarnjeg sunca. Ovo će pomoći biljci da hemijski stvori ono što joj je potrebno za stvaranje cveća, što je dugotrajan proces. Otvoreni i rastegnuti rast biljke, koji bi trebao biti kompaktan, pokazuje da ne dobija dovoljno sunca.

Isto važi i za sferne kaktuse. Topliji vremenski uslovi i duži dani podstiču cvetanje mnogih sukulenata. Ako sukulente držite unutra, podsticanje na cvetanje može biti veći izazov, ali najvažnije je staviti ih na mesto gde će dobiti odgovarajuću količinu svetlosti. Ako ste prekinuli zalivanje tokom zime, nastavite da zalivate biljku sa dolaskom toplijeg vremena. Prilikom zalivanja pazite da nema viška vode, već samo natopite zemlju.

Đubrite dok je tlo još vlažno. Povećajte mesečno sa 1/4 na 1/2 jačine đubriva bogatog fosforom. Koristite ove korake ako smatrate da vaš sočni cvet ne cveta kada bi trebalo. Učenje o tome zašto sukulent ne cveta ne razlikuje se mnogo od toga kako se brinuti o biljci kako bi bila maksimalno zdrava i atraktivnog izgleda. Izuzetak je voda. Možda ograničavate vodu biljci da dobijete više boje. Ako je tako, odlučite da li želite sukulent jake boje ili onaj sa cvetom, što znači da morate pravilno da zalivate biljku.

Kaktus, sukulent, biljka, biljke, sukulenti, kaktusi
Foto: Shutterstock

Međutim, imajte na umu da sukulentima nije potrebno obilno zalivanje, čak ni za cvetanje. S druge strane, čak će i onaj koji ne zalivate redovno iznenaditi cvetati, ako biljku postavite na dobro mesto – ponekad je položaj biljke ključan za njeno cvetanje.