Zašto ne treba da piješ kafu posle burne noći

Foto: Elena Rostunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Za mnoge ljude jutarnja kafa je sinonim za razbuđivanje i početak dana ispunjen energijom. Posebno rado, i u većoj količini ćemo popiti kafu ako je iza nas neprospavana noć, tada nam je najpotrebnija. Ipak, naučnici savetuju izbegavanje kafe ako noć pre niste dobro spavali.

U kafi nema ništa loše, uostalom, nekoliko istraživanja pokazalo je da je nekoliko šoljica dnevno čak i zdravo. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Bathu sada upozoravaju da se kafa ujutru ne sme piti bez ikakvih ograničenja.

Prema njihovim rečima, svako ko je imao nemirnu noć ili je loše spavao treba da preskoči kafu. Kafa može poremetiti metabolizam i regulaciju šećera u krvi.

Rezultati istraživanja krvi su pokazali da nakon dodatne šoljice kafe ujutru nivo šećera u krvi raste 50 odsto, a posebno nakon nemirne noći. Iako se vrednosti šećera u krvi povećavaju kod svih nakon doručka, one su posebno visoke nakon kafe. To ne znači da se moramo odreći kafe. Ali, za naše zdravlje je bolje da je ponekad izbegnemo ujutru ili pre doručka, piše miss 7.

*

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram