Proverene zdrave metode za razbuđivanje bez kafe

razbuđivanje
Foto: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Efikasnost kafe za razbuđivanje jeste dokazana, ali za one koji traže alternativu jutarnjem napitku mogu poslužiti i druge metode za podizanje energije ujutru.

Praktikovanje dobre higijene sna je i dalje najbolji način da se dobro odmorite tokom noći i da osećate stabilniju energiju tokom dana.

Međutim, ako radite na poboljšanju režima spavanja ili vam je još uvek potrebna mala pomoć, tu je šest brzih načina da se probudite bez oslanjanja na jutarnji napitak.

Uradite 5-minutnu seansu joge

Kratka seansa joge ujutru može značajno poboljšati nivo energije, kaže Stefani Mansur, saradnica CNN-a za velnes i fitnes i trenerka za mršavljenje za žene.

Probudićete svoje telo poboljšanjem cirkulacije i popuštanjem ukočenosti ili bolova, a istovremeno ćete pokrenuti svoj mozak „stvaranjem endorfina za dobar osećaj iz vaših joga pokreta“, rekla je Mansur.

Svaki pokret koji podiže ruke iznad glave, rasteže zadnju stranu nogu ili ubrzava rad srca pomoći će povećanju energije, piše CNN, a prenosi klix.ba.

Izađite napolje

Probuditi svoje telo i um kroz pokret je „mnogo prirodnije i dugotrajnije od povećanja energije iz kafe“, kazala je Mansur, a kretanje na otvorenom može udvostručiti potencijalne prednosti.

Kardio trening i ubrzavanje otkucaja srca služe kao povećanje energije. Jutarnja šetnja takođe može biti mirna i promeniti perspektivu jer vidite različite stvari – nebo, drveće, prirodu, itd.

Takođe, šetnja napolju podiže vašu energiju zbog temperature — čak i ako je vruće napolju, to budi budi telo.

Pustite energičnu muziku

Slušanje živahne muzike ujutro moglo bi vam dati malo snage u vašem koraku, a posebno ako to radite dok vežbate.

Muzika visokog tempa koji iznosi oko 170 otkucaja srca u minutu može poboljšati raspoloženje pre vežbanja, smanjiti percepciju bola i umora tokom treninga i poboljšati performanse i izdržljivost, prema studiji iz 2020. godine.

Niste sigurni koliko je to brzo? Na primer Eminemova „Lose Yourself“ ima 171 otkucaj u minutu, dok Džej Zijeva „Empire State of Mind“ ima 173, a Bijonsina „Naughty Girl“ 199 otkucaja.

Hidratacija

Nakon noćnog sna vašem telu nedostaje hidratacija, što je „važno za mnoge funkcije mozga i tela“, rekao je Farel Alen, američki nutricionista, za CNN.

Kada vaši organi – kao što su bubrezi – moraju funkcionisati u nedovoljno hidritanom okruženju, postoji veća „cena“ energije, prema istraživanju iz 2011. godine.

Isprobajte aromaterapiju

Aromaterapija – upotreba ekstrakta aromatičnih biljaka i eteričnih ulja za terapeutske inhalacije, masaže ili kupke – može funkcionisati i za razbuđivanje za neke ljude, rekao je Farel Alen.

Takođe, preporučuje da samo promenite sapun: „Istuširajte se sredstvom za pranje tela koje daje energiju kao što su citrusi“.

Zdrave grickalice

Obrok napravljen od proteina, zdravih masti i složenih izvora ugljenih hidrata bogatih vlaknima oslobađa šećer u krv sporije, podržavajući dugotrajniju energiju.

Neki od primera zdravog obroka uključuju jaja, svež sir, avokado preko integralnog tosta, puding od smeđeg pirinča sa cimetom i orasima, salate koje sadrže paradajz, masline, krastavac i fetu itd.

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram