![doručak](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2021/12/17/1639723807-profimedia-0352268240-750x500.jpg)
Ako pokušavate da ojačate imunitet, trebalo bi mnogo toga da imate u vidu. Prvo bi trebalo da pokušate dovoljno da spavate i ograničite stres, da vežbate redovno i hraniti se zdravo.
Ako ste odabrali od svega toga da prvo počnete sa zdravijom ishranom, možda se pitate koje su namirnice dobre, a koje ne.
Recimo, kada se radi o doručku, trebalo bi da jedete hranu bogatu proteinima i vlaknima i da tome dodate voće.
Prema nutricionistici Kortni D’Anđelo, najgori doručak koji možete da odaberete su palačinke ili vafli.
Uglavnom su prepuni dodatnog šećera, a mnogi im dodaju i čokoladne namaze. Zbog tolike količine šećera može da pati imunosistem.
„Hrana bogata šećerom i prerađenim ugljenim hidratima može naglo da podigne nivo šećera u krvi, a ima i visok glikemijski indeks, koji pogoršava upalne procese u telu i može dovesti do velikih fluktuacija energije i apetita. Rezultat toga je oslabljeni imunosistem jer se telo previše forsira, a ne dobija dovoljno nutrijenata koji su mu potrebni za funkcionisanje“, kaže D’Anđelo, a prenosi N1.
Zdravije opcije
Ako baš volite palačinke i vafle, srećom, ne morate ih se odreći jer postoje zdravije varijante.
Na primer, dodajte im borovnice koje su pune antioksidansa umesto čokolade, a obično belo brašno zamenite ovsenim koje je puno vlakana, piše Eat this.
BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: