Zamrznuta pica je gora nego što smo mislili

piza
Možda i ne bi trebalo toliko koristiti zamrznutu picu, Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova hrana za večeru može biti zgodna, ali treba je konzumirati umereno, jer mnogih posledica koje zamrznuta pica može imati po naše zdravlje - nismo ni svesni.

Zamrznuta pica je ukusna, brza, laka i obično veoma pristupačna. I iako je možda zvezda odeljka smrznute hrane, to je takođe dokaz da nije zlato sve što sija, piše Eatthis.

Kako se ispostavilo, zamrznuta pica je zapravo daleko gora za vas nego što smo mislili, što je uglavnom zbog visokog nivoa zasićenih masti, natrijuma i rafinisanih ugljenih hidrata. Dakle, iako može biti zgodna i ukusna poslastica za večeru, važno je da smrznutu picu konzumirate umereno i da pročitate etiketu na pakovanju, kako biste mogli da izaberete onu koja nije baš toliko loša kao ostale.

Prema jednom industrijskom izveštaju, zamrznuta i prethodno upakovana hrana se konzumira sve više zbog svoje pristupačnosti i pogodnosti, a prodaja zamrznutih pica će značajno porasti od sada do 2025.

Šta je u zamrznutoj pici?

Jedan od najčešćih problema sa zamrznutom picom je izuzetno visok sadržaj natrijuma. Moguće je da u samo jednoj porciji, što je oko 1/6 pice, ima čak 760 miligrama natrijuma.

U nekim je prisutno 980 miligrama natrijuma po porciji, što je 43% dnevne preporučene vrednosti u šestini pice.

Sledeće na šta treba da obratite pažnju su masne kalorije, posebno one iz zasićenih masti. Neke pice imaju čak 12 grama masti, od kojih su pet zasićene masti. Postoje i one sa 17 grama masti od kojih je osam zasićenih.

Takođe tu je i veći nivo rafinisanih ugljenih hidrata i to obično u obliku obogaćenog belog ili pšeničnog brašna. Rafinisani ugljeni hidrati mogu biti problematični jer su to vrste ugljenih hidrata koji su prerađeni do te mere da gube mnogo svoje nutritivne vrednosti, uključujući i njihova vlakna.

Šta to znači za vaše zdravlje

Često konzumiranje prerađene hrane sa visokim sadržajem natrijuma, zasićenih masti i rafinisanih ugljenih hidrata može imati štetne posledice po vaše zdravlje.

Na primer, konzumiranje previše zasićenih masti može povećati nivo LDL (lošeg holesterola), a previše natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska. Oba ova zdravstvena stanja mogu, nažalost, povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Prema studiji iz Missouri Medicine, ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kako uživati u zamrznutoj pici na zdraviji način

Srećom, ljubitelji pice ne moraju zauvek da se opraštaju od zamrznute pice. Iako biste možda želeli da se klonite brendova koji sadrže natrijum, zasićene masti i rafinisane ugljene hidrate, postoji mnogo različitih tipova „zdravijih“ opcija koje možete izabrati u odeljku za smrznutu hranu, samo pažljivo čitajte podatke na pakovanju.

Ukoliko ipak više volite da kupujete one brendove na koje ste navikli, iako su nezdravi, jednostavan način da i dalje uživate u ovim picama i ostanete zdravi jeste da podelite parče koje jedete i poslužite picu sa gomilom salate ili iseckanog povrća. Ovo povećava broj vlakana u vašem obroku, što vam pomaže da se osećate sito i sprečava vas da se prejedate. Plus – unećete nešto zdravo.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram