Prste da poližeš!
Sandra Pecić iz Trstenika je food blogerka koja na Instagramu deli savete o kulinarstvu, a među brojnim specijalitetima, slanim i slatkim, izdvaja se njen recept za ćufte.
„U dubljem tiganju ispržim ćufte, pa ih u istom tiganju dalje kuvam u sosu od paradajza sa svim začinima i dodacima. Peršun ne štedim. Baš jedna instant verzija, tj. ona koju najviše volim – sve skuvano u jednoj posudi.“
Sandra napominje i da je ranije pravila zapršku pržeći brašno i alevu papriku, pa sve zatim nalivala vodom i paradajzom… itd.
„Nije potrebno, zaista. Ali ćufte u sosu su jedan od recepata koji sam nasledila od babe, pa sam ga se dugo pridržavala takvog kakav mi je prvi put dospeo u ruke.“
Sastojci:
500g mlevenog junećeg mesa
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka
1 glavica belog luka, očišćena i propasirana ili sitno iseckana
1 jaje
so, biber i peršun
50 ml kisele vode
ulje za prženje
Za sos:
500 g svežeg paradajza (oljušten i usitnjen) ili paradajz pelat iz konzerve
so, peršun
1 ravna kašičica speltinog brašna ili 1 ravna kašičica mlevenog lana
Priprema:
Testo za ćufte napraviti od navedenih sastojaka i dobro ga rukama umesiti.
Formirati ćuftice željene veličine.
U ugrejanom (ne dubokom) ulju ih pržiti sa svih strana oko pet minuta. Tada u posudu s prženim ćuftama dodati pripremljen paradajz, posoliti, začiniti i kuvati još oko 20-25 minuta. Brašno ili lan dodati pri samom kraju kuvanja.
„Serviram ih najradije uz kuvani pirinač, a uz krompir pire su neprevaziđene. To naravno, ako kombinujete ove vrste namirnica u ishrani. Sve u svemi, ćufte u sosu sa nekom salatom su bile i ostale savršen obrok.
BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: