Za kilažu je ključno da znamo koliko se dugo koja hrana vari

Tejlor Hil
Tejlor Hil, Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Da li ste znali da je uticaj varenja hrane na gubitak kilaže ključna stavka na koju često zaboravljamo? Stoga je važno znati koliko se određene namirnice vare, posebno ukoliko želite da smršate ili da održite kilažu koju imate. Imajte ipak u vidu da precizno vreme varenja zavisi od metabolizma, godina, pa čak i pola.

Ako na meniju imate više namirnica koje se brzo vare, primetićete da količinski jedete mnogo više nego što bi trebalo jer posle ovakvih obroka vrlo brzo ponovo osetite glad. Ova vrsta hrane vam brzo da priliv energije, to jest glukoze. Iako to zvuči dobro, ukoliko vam je telo puno glukoze i ne koristi je, ostatak se pretvara u masnoću. Ukoliko jedete samo takve namirnice vaš digestivni sistem će raditi maksimalno sve vreme, što je za organizam prilično teško.

Stručnjaci savetuju da ne kombinujete brzo svarljivu i sporo svarljivu hranu u jednom obroku, kao i da izbegnete konzumiranje namirnica koje se brzo vare posle sporih.

Najbolji tajming za mešanje ove dve grupe namirnica je ručak, kada vam je sistem organa za varenje najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebalo da budu jednostavniji, sa namirnicama koje se brzo vare. Tako ćete dobiti snagu odmah posle doručka, a uveče će vam se stomak odmoriti.

Koliko se dugo šta vari

Voda se vari momentalno

Voćni sok ili sok od povrća – 15-20 minuta

Sirovo povrće – 30-40 minuta

Kuvano povrće – 40 minuta

Riba – 45-60 minuta

Salata s uljem – 60 minuta

Krompir – 1,5- 2 sata

Žitarice (heljda, pirinač,…) – 2 sata

Mlečni proizvodi – 2 sata

Orašasti plodovi – 3 sata

Piletina – 1,5-2 sata

Junetina – 3 sata

Jagnjetina – 4 sata

Svinjetina – 5 sati

***

Bonus video: Kefir

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram