Čista fantazija.
Ne znaš kako sebi da ulepšaš dan – napravi semifredo. A recept za ovu poslasticu Vukice Mijić, blogerke iz Bosne i Hercegovine, toliko je dobar da može da ponese titulu kolača leta 2023.
Sastojci:
Fil od malina
250 g malina
2 kašike šećera
2 kašike vode
1 kašika gustina
2 kašike vode
Krem
4 žumanceta
6 kašika šećera
200 g bele čokolade
5 dl slatke pavlake
150 g plazma keksa
Priprema:
Keks izdrobiti.
Maline, šećer i dve kašike vode kuvati desetak minuta.
Gustin razmutiti sa dve kašike vode, pa sipati u maline neprekidno mešajući. Kuvati još malo da se zgusne.
Ostaviti da se ohladi.
Žumanca i šećer umutiti, pa kuvati na pari da se zgusne. Skloniti sa vatre i dodati belu čokoladu, te mešati da se ne istopi.
Ostaviti da se ohladi.
Umutiti slatku pavlaku, dve, tri kašike umešati u žumanca, pa sve sipati u umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjediniti.
Kalup dimenzija 25×10 i visine 7 cm obložiti prozirnom folijom.
Na dno kalupa sipati dve kašike keksa.
Staviti 1/2 krema, pa premazati fil od malina.
U drugu polovinu krema umešati izdrobljeni keks.
Premazati preko fila od malina, poravnati i posuti još malo izdrobljenog keksa.
Prekriti prozirnom folijom i staviti u zamrzivač na četiri, pet sati ili preko noći.
Ovaj letnji kolač prilikom vađenja iz kalupa prevrnuti na tacnu i potom ukrasiti po želji.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: