Voće koje može da smanji želju za nikotinom

smokve
Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

Smokve su prirodni izvor šećera, vlakana i bogate su mineralima. Izvrstan su izvor gvožđa, a obiluju i drugim hranljivim sastojcima poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, bakra, antioksidansa vitamina A. Pritom, smokve zbog visoke alkalnosti mogu pomoći ljudima koji žele da prestanu da puše, odnosno da smanje želju za nikotinom.

Pomažu u mršavljenju

Smokve mogu biti savršena grickalica za one koji žele da izgube višak kilograma. Smokve su odličan međuobrok, te vam mogu pomoći da se satima osećate sitim. Ovako ćete jesti manje i održavati duže razmake između obroka, piše Azra.ba.

Kontrola krvnog pritiska

Nezdrava ishrana dovodi do problema s krvnim pritiskom, što može dovesti do neravnoteže nivoa kalijuma u vašem telu. Smokve su dobar izvor kalijuma, te mogu prirodno kontrolisati visok krvni pritisak.

Plodnost

Smokve su se kroz istoriju smatrale simbolom plodnosti, a to je zahvaljujući sadržaju gvožđa. Naime, ovaj hranjivi sastojak ima važnu ulogu u procesu ovulacije kod žena. Kod muškaraca gvožđe može uticati na kvalitet sperme. Vrlo često se smokve konzumiraju s mlekom kako bi se poboljšalo reproduktivno zdravlje.

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram