Koje namirnice ne bi trebalo ga podgrevate u mikrotalasnoj

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Mikrotalasna je i te kako koristan kuhinjski uređaj jer za nekoliko minuta u njoj možete podgrejati hranu. Ipak, postoje određene namirnice koje ne bi trebalo podgrevati u njoj.

Kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama isparava kada je izložen visokim temperaturama. Iako papričice neće „eksplodirati“, zbog kapsaicina će vas zaboleti stomak i verovatno ćete dobiti dijareju, prenosi Klix.ba.

Hot dogovima takođe nije mesto u mikrotalasnoj. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Food Control, obrađeno meso koje se podgreva u mikrotalasnoj može dovesti do oksidacije holesterola, a on je povezan s bolestima srca.

Svako od nas je barem jednom zaboravio da izvadi meso iz zamrzivača kako bi se odledilo dok ne dođe vreme za pravljenje ručka ili večere. Tada nam se kao dobra ideja čini da ga stavimo u mikrotalasnu na nekoliko minuta. Međutim, Readers Digest izveštava da ovo može biti opasno ukoliko se toplota ne rasporedi ravnomerno. Neka mesta bi mogla ostati smrznuta, a u tom slučaju se javljaju bakterije koje su opasne po organizam.

Istraživanje objavljeno u Journal of the Science of Food and Agriculture pokazalo je da mikrotalasna uništava veliki broj nutrijenata koji se nalaze u brokoliju i sličnom povrću. Savetuje se da ove namirnice kuvate na pari kako biste uspeli da zadržite sva zdrava svojstva.

Dozvoljeno je podgrevati krompir, ali ipak morate biti na oprezu. Ukoliko ga pustite da se ohladi do kraja i onda ponovo zagrejete u mikrotalasnoj, može doći do botulizma – trovanja koje je opasno po život.

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram