Sedam do 15 kilograma manje za dve nedelje.
Među restriktivnim režimima ishrane kod Srba je vrlo popularan jedan dvonedeljni zbog ekstremno brzih rezultata koje daje. U pitanju je takozvana VMA dijeta za koju se govorilo da su je osmislili lekari Vojnomedicinske akademije za pacijente koji su morali da smršaju pred operaciju. Priča kaže da uz ovu dijetu nema iscrpljenosti, vrtoglavice od izgladnelosti, nervoze i razdražljivosti, a efekat je izuzetan, čak sedam do 15 kilograma manje za 15 dana.
Međutim, VMA se ogradila od ove dijete. Kako stoji na sajtu mod.gov.rs, takozvana VMA dijeta nije preporuka lekara sa VMA i oni ograđuju od tekstova koji to impliciraju kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu što, u krajnjem slučaju, može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje. Savetovalište za ishranu VMA, koje se nalazi u okviru Sektora za preventivnu medicinu VMA, bavi se isključivo individualnim pristupom svakom pacijentu.
Ipak, ovu dijetu mnogi koriste, posebno u ovo doba godine, pred kraj zime, kada je telo puno toksina zbog manjka kretanja i više hrane, a metabolizam usporen.
Za one koji bi da probaju ovu dijetu, na sajtu dijeta.net izdvajaju pravila i jelovnik.
Pravila VMA dijete – šta se sme, a šta ne
VMA dijeta je dijeta cikličnog tipa. To konkretno znači da se ova dijeta sastoji iz tri kruga koja traju po pet dana. Nakon ta tri kruga, obavezna je pauza od dve nedelje.
Svaki dan imate tri obroka – doručak, ručak i večeru.
Idealno bi bilo da pauza između obroka bude četiri, pet sati.
VMA dijeta nalaže zabranjen unos šećera, alkohola, ali i veštačkih zaslađivača.
So se unosi u minimalnim količinama.
Potrebno je piti dva litra vode dnevno. Možete piti i limunadu i zeleni čaj.
Vrlo je važno da obroke uzimate po redosledu i da ih ne preskačete.
Večera se preporučuje do 20h.
Doručak je svakog od pet dana isti:
1 pomorandža
1 komad dvopeka (ili 4 krekera)
1 šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača)
Kompletan jelovnik po danima
Prvi dan
Ručak:
1 kuvano jaje
2 kašike kisele pavlake (kiselog mleka ili jogurta)
1 dvopek
1 pomorandža
Večera:
1 do 2 dvopeka
2 kuvana jajeta
1 paradajz
1 krastavac
Drugi dan
Ručak:
1 kuvano jaje
2 kašike kisele pavlake
2 dvopeka
1 pomorandža
Večera:
1 dvopek
125 g mlevenog junećeg mesa
1 paradajz
1 pomorandža
Treći dan
Ručak:
1 kuvano jaje
2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka)
1 svež krastavac
1 pomorandža
Večera:
1 dvopek
125 g mlevenog junećeg mesa
1 šoljica kafe ili čaja bez šećera
1 pomorandža
Četvrti dan
Ručak:
1 komad dvopeka
125 g mladog kravljeg sira
1 paradajz
Večera:
2 dvopeka (ili 8 krekera)
125 g mlevenog junećeg mesa
2 sveža paradajza
Peti dan
Ručak:
200 g kuvanog junećeg mesa
1 komad dvopeka
1 svež paradajz
Večera:
1 tvrdo kuvano jaje
500 g barenog povrća
Napomena: Juneće meso možete spremati kao pljeskavicu na teflonu sa vrlo malo ulja ili ga dinstati uz prstohvat soli.
BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: