VIDEO Dr Bajec o smrtno opasnoj ekstremnoj tečnoj dijeti

Nedavno je stigla vest da je legendarni australijski kriketaš Šejn Vorn preminuo je u 53. godini, a uzrok je navodno 14-dnevna dijeta koja se bazirala samo na sokovima i čajevima za izbacivanje otrova iz tela. O rigoroznim dijetama i tečnim detoks režimima u Jutranjem programu Probudi se Televizije NOVA S govorila je dr Katarina Bajec.

„Nakon što sam pogledala šta su prenosili australijski lekari o ovom slučaju, pročitala sam da je neposredni uzrok smrti bio masivni srčani udar. Šejn Vorn zaista jeste pre toga držao tu dijetu i opisivali su ga kao čoveka koji je išao iz eksterma u ekstrem. Pritom, taj režim ishrane može da dovede do elektrolitnog disbalansa. To zapravo znači da je nivo natrijuma, kalijuma, kalcijuma poremećen i to može da utiče na srčanu funkciju i dovede do ovakvih ishoda, posebno ako ima predospizicija“, kaže dr Bajec.

Sve to nas je iznova podsetilo na širok raspon detoks preparata koji su kod nas u prodaji, a mnogi ih koriste bez ikakve stručne preporuke. I koliko je to onda opasno?

„Nažalost, iz ovog fatalnog događaja treba nešto da naučimo, posebno jer instant detoks rešenja zvuče primamljivo, posebno mladima. To je greška jer naš organizam je savršena celina i jetra radi svoj posao, kaže dr Katarina Bajec.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram