Moje iskustvo sa UN dijetom – smršala 30 kg za godinu dana

UN dijeta
Foto:instagram.com/allthingskate

Kejt Raterford, crvenokosa iz Sijetla, oduvek je bila željna avanture i ljubiteljka putovanja. Između ostalog, ona je i ljubiteljka popularne UN dijete, uz koju je uspela da za godinu dana skine preko 30 kilograma.

Od 2012. Kejt ima blog AllthingsKate na kom deli savete ženama svih veličina kako bi se osećale udobno u sopstvenoj koži. Dve godine kasnieje njen život se zauvek promenio jer je počela da pazi na ishranu.

Zahvaljujući UN dijeti, ona je za okvirno godinu dana izgubila 31,7 kilograma.

Danas je Kejt olimpijska dizačica tegova, ljubiteljka joge, voli da vozi bicikl i instruktorka je zumbe. A kako je ova aktivna uporna žena uspela da tako drastično smanji kilažu?

Kako je otkrila u maju 2014. godine, započela je izazov od osam nedelja, poznat kao UN dijeta.

„To mi je apsolutno promenilo život, više nego samo fizički izgled. Od maja 2014. do januara 2015. izgubila sam 31 kilogram. I to je potpuno nezamislivo i povremeno moram da pogledam stare slike da bih poverovala da se to zaista desilo“, kazala je Kejt.

Ona je potom od januara 2015. do marta te godine izgubila 4,5 kg. Primetila je i više mišićnog tonusa, a struk joj se polako, ali sigurno sužavao.

Nakon što je podelila svoje rezultate sa pratiocima, Kejt je dobila mnogo poruka jer žene u sličnoj situaciji su jednostavno želele da znaju kako joj je to uspelo. Zato je ona odgovorila na ključna pitanja o svojoj verziji UN dijete.

Kako si uspela?

„Potpuno sam promenila način života i ishranu u maju 2014, kada sam započela osmonedeljni izazov, tj. UN dijetu. Program je proces u tri faze dizajniran za smanjenje masti i poboljšanje nivoa energije. Kombinuje plan zdrave ishrane sa takozvanim čistim, visokokvalitetnim proteinskim prahom (bez glutena, bez proteina soje, bez veštačkih boja ili ukusa, bez GMO), uz namirnice koje daju energiju.“

Da li je bilo teško?

„Da! Bilo je apsolutno teško, ali sam bila spremna za taj korak. Ako ozbiljno želite da promenite svoj život i zdravlje, ovo je program za vas. Pre prvog izazova mislila sam da ne mogu i da neće biti uspešno. Nikada nisam bila srećnija što sam u nečemu pogrešila.“

Da li vremenom postaje lakše?

„Da! Nisam mislila da će biti, ali verujte da jeste. Vaša žudnja će nestati i osećaćete se mnogo bolje. Uživam u zdravoj hrani i da svom telu dajem pravo gorivo. Ima li još stvari sa kojima se borim? Naravno, ja sam samo čovek, ali generalno gledano, ja sam svetlosnim godinama ispred onoga gde sam bila.“

Budi iskrena, da li zaista jedeš?

„Da, jedem! Nije u pitanju neka luda dijeta samo na vodi. Plan se zasniva na uravnoteženim obrocima proteina, ugljenih hidrata i masti.“

Zar nije skupo jesti zdravo?

„I da i ne. Prvi trošak za početak i snabdevanje kuhinje namirnicama može biti skupo, ali smatram da manje jedem napolju i jedem manje porcije, tako da je to u ravnoteži.“

Koliko osmonedeljnih izazova si završila?

„Upravo sam završila svoj treći ciklus. Međutim, čak i između tih izazova i dalje nastavljam sa zdravom ishranom i po potrebi dopunjavam svoje obroke proteinskim šejkovima. Na izazov gledam kao na promenu načina života, a ne na brzo rešenje nakon kog se mogu vratiti na lošu ishranu. Previše sam se trudila da bih sve to bacila.“

Koji su tvoji saveti za uspeh?

„Ovo su moja četiri saveta:

Plan – Svake nedelje pravim meni kako bih tačno znala šta jedem za doručak, ručak, večeru i užinu. Nedeljom radim onoliko koliko mogu (kupovina namirnica, priprema obroka, itd.).

Čitam etikete – Nikada nisam mislila da ću biti ta osoba u prodavnici koja pretražuje etikete i činjenice o ishrani, ali evo me. Ako znam da idem negde na večeru, takođe pokušavam da pregledam jelovnik pre nego što odem i napravim u glavi ideju o najzdravijoj odluci – šta da naručim kada stignem tamo.

Pijem vodu – Ranije danima nisam uzimala vodu, samo kafu, sok itd. Sada pijem samo vodu. Toliko pomaže da nema glavobolje, čista mi je koža…

Pronađite podršku – Bilo da se radi o prijatelju ili članu porodice, pronađite nekoga ko će podržati vaše putovanje i pomoći vam u teškim danima. Sećam se da su moji roditelji, otprilike dan nakon mog prvog izazova, rekli – tako smo ponosni na tebe. Mnogo je značilo tada, a i sada kada me oni, i drugi, bodre. To je mentalna bitka i nikad se ne zna koliko jedan dan nekome može da bude težak.“

Da li si još uvek plus size?

„Pretpostavljam da tehnički, što se tiče veličina odeće, nisam. Ali ja sam još uvek puna oblina“, zaključuje Kejt.

Inače, UN dijeta jedna je od onih dijeta u kojima nema gladovanja, nema ni previše pravila, a postiže sjajne rezultate, zbog čega je čest izbor onih koji žele da ozbiljno izgube kilažu, bez mnogo odricanja.

Naziv UN dijeta nema ništa sa Ujedinjenim nacijama, nutricionistkinja Megan Telpner je ovaj režim ishrane osmislila kao “Undiet” ili “Ne-dijetu”. I u odnosu na neke rigorozne dijete ona to zaista i jeste, budući da jednom u četiri dana dozvoljava testenine i slatkiše, kao i pola čaše crnog vina između obroka. Međutim, daleko od toga da je baš lako preći na ovaj sistem i izgurati ga od početka do kraja.

Za početak, UN dijeta drži se 90 dana, s tim što je Kejt primenjivla izzov od osam sedmica. Nakon toga mora da se napravi pauza od tri meseca. U ta tri meseca navodno može da se skine i do 20 kilograma. Može se prekinuti i ranije, na primer kad dostignete željenu kilažu, ali tada ne dolazi do promene metabolizma.

Kao i većina dugoročnih dijeta, i ova je podeljena na faze čiji se redosled mora poštovati. U ovom slučaju, uvek se počinje proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljenohidratni dan, voćni (vitaminski) dan, pa ponovo proteinski. Voće se jede svaog jutra, a povrće (kupus, pečurke, paprike, šargarepa, karfiol, krastavci, paradajz, blitva, spanać, patlidžan, luk, zelena salata, tikvice…) može se kombinovati sa svim drugim vrstama namirica. Kafa i čajevi su dozvoljeni, ali bez mleka, šećera i zaslađivača. Alkoholna pića su zabranjena osim pola čaše crnog vina između obroka.

Posle sedam krugova (29. dana) drži se “vodeni dan”, kad se celog dana pije samo voda. Pauza između obroka prvog dana je minimum četiri sata, drugog i trećeg dana tri sata, a za vreme vitaminskog dana može se jesti na dva sata. Posle 20 sati ne treba ništa jesti.

Doručak je uvek isti – dve iste voćke (jedna, ako je vaš izbor banana) ili šaka suvog voća. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram