Upalu mišića nakon treninga ne možeš baš izbeći, ali je možeš ublažiti

Kako je važno zagrevanje mišića, tako je bitno i hlađenje, Foto: CaterinaTri / Alamy / Alamy / Profimedia

Konačno ste se pokrenuli, ali vas posle treninga muči upala mišića?!

Evo kako ublažiti tu negativnu “posledicu” aktivnog života…

Koliko god je pre treninga važno da se zagrejete, toliko je bitno da se posle vežbanja posvetite hlađenju mišića. Lagano disanje i otkucaje srca treba vratiti u normalu, a fitnes stručnjaci objašnjavaju četiri načina na koje možete ublažiti upalu mišića posle treninga.

Kako ublažiti upalu mišića posle treninga?

Fitnes entuzijasti preporučiće vam jednu od ove četiri stvari; masažu, pravilnu ishranu, aktivno hlađenje i pravilnu hidrataciju.

Masaža

Prema istraživanju, masaža ima broje dugotrajne pozitivne efekte i može umanjiti upalne procese koji usporavaju proces oporavka.

Pravilna ishrana

Proteini su potrebni za oporavak i obnovu mišića, ugljeni hidrati su gorivo za trening, a zdrave masti za zagrevanje zglobova. Zbog toga je vrlo bitno uravnoteženo se hraniti pre i nakon treninga.

Aktivno hlađenje

Pre treninga se treba zagrejati, a nakon treninga dopustiti mišićima da se ohlade. To vraća disanje i otkucaje srca u normalu. Umesto da samo legnete, neka to bude aktivno hlađenje, poput istezanja. Tako održavate zdravu cirkulaciju i ublažavate upalu mišića.

Pijte puno vode

Voda je ključna za oporavak mišića. Ona održava zdravu cirkulaciju materija kroz organizam, smanjuje upalne procese, pomaže kod izbacivanja štetnih materija i dostavlja nutrijente do mišića. Ako ne pijete dovoljno vode ne samo da će upala biti bolnija nego i dugotrajnija, prenosi Ljepota&Zdravlje.

***

Bonus video: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram