Velike promene koje se dese telu ako preskačeš doručak

doručak
Foto: Anna Omelchenko / Panthermedia / Profimedia

Da li je zaista najvažniji obrok u danu?

Kako navode stručnjaci, kada preskočite doručak, vrlo je verovatno da ćete izazvati niz problema, kako kratkoročnih tako i dugoročnih.

Usporićete metabolizam

Jedenje ubrzava vaš metabolizam tokom dana, a doručak kao najveći obrok u danu sprečava povećanje telesne težine, kažu stručnjaci.

Pritom, dobro je jesti ranije jer je vaše telo najefikasnije u lučenju insulina, varenju hrane i drugim procesima rano u toku dana, nakon dobrog sna. Odlaganje jela znači odlaganje pokretanja ovih zdravih procesa, a time se smanjuje njihova efikasnosti u narednim obrocima.

Kasnije ćete biti više gladni

Zdrav doručak ne samo da vam može dati energiju i hranljive materije koje su telu potrebne da se pokrene ujutru – već može i da stabilizuje nivo šećera u krvi kako bi sprečio osećaj gladi i povezanu razdražljivosti. Ako ne doručkujete, lošije ćete se osećati kasnije u toku dana, a i teže ćete razmišljati i donositi odluke zbog fluktuacija šećera u krvi.

Moguće je da ćete se ugojiti

Studije u velikoj meri otkrivaju da je uzimanje većine dnevnih kalorija ujutru najbolji način da izgubite kilograme ili održite stabilnu težinu. S druge strane, jedenje većih obroka pred spavanje je blisko povezano s gojenjem.

Isto se može reći i za jedenje više manjih obroka i grickalica kasnije tokom dana: daleko je bolje da većinu obroka imate ranije. Studija sa univerziteta u Rimu zaključila je da tajming ume da bude važniji od onoga što se jede. Studija na 18 žena pokazala je da su one koje su konzumirale većinu dnevnih kalorija u prvoj polovini dana izgubile više kilograma i poboljšale osetljivost na insulin, piše eatthis.

Imunitet će vam oslabiti

Što je vaše telo jače i punije energije, to je jači i energičniji vaš imunosistem. Zdrav doručak može podstaći snažan, zdrav imunski odgovor kada dođete u kontakt sa bilo kojom vrstom bakterija ili virusa. Naime, izgleda da povremeni post izaziva oštećenje ćelija i telo treba da redovno dobija hranu kako bi se održao zdrav nivo imunskih ćelija koje se bore protiv infekcija, kažu nutricionisti.

Kosa može početi da opada

Često preskakanje doručka može dovesti do gubitka kose. To je zato što nedovoljno proteina ujutru smanjuje sposobnost vašeg tela da proizvodi keratin, koji je važan za kosu. Bez doručka bogatog proteinima ujutru možda ćete pimetiti da vam kosa više opada, a slabije raste.

Stres će se pojačati

Studija na ženama od 18 do 45 godina pokazala je povećan nivo kortizola, hormona stresa, među onima koje ne doručkuju.

Ako ne doručkujete, onda će nivo kortizola nastaviti da se povećava kako bi se održao nivo glukoze u krvi, što na kraju izaziva insulinsku rezistenciju koja vas čini gladnijim tokom dana.

Moguće su jake glavobolje

Da li često patite od jakih glavobolja popodne? Uzrok može biti to što ne doručkujete dobro. Naime, kada ujutru preskočite doručak, kasnije se javlja hipoglikemija, biološki proces u kome nivo šećera u krvi opada i krvni pritisak raste. I taj nagli rast krvnog pritiska može izazvati iscrpljujuće glavobolje.

Raste rizik od dijabetesa

Postoje razne vrste akutnih problema uzrokovanih preskakanjem doručka, kao što su glavobolja i želja za šećerom, ali podmukle nuspojave zbog propuštenih jutarnjih obroka mogu imati mnogo veće, dugotrajnije efekte i na vaše zdravlje.

Zapravo, kod nekih ljudi često preskakanje doručka može dramatično povećati rizik od razvoja dijabetesa tip 2. Krivci su hronično povećana insulinska rezistencija i hormonska neravnoteža uzrokovana neredovnim doručkom.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram