U čemu je tajna godži bobica

godži bobice
Foto: Yana Gayvoronskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Poslednjih godina godži bobice su neverovatnom brzinom osvojile zapadno tržište, mada se na Istoku od davnina zna koliko su one dobre, pa ih zovu i crvenim dijamantima. Osim crvenog, tu je i manje poznat crni godži, a nutricioniista Jasna Vujičić otkriva da li su ove bobice zaista tako zdrave kako što se govori.

Verovatno ste već čuli za crvene godži bobice, koje su i ukusne i zdrave. Ali tu jei crni godži (Lycium ruthenicum), koji se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini. Uzgaja se u Kini, na Tibetu već šest milenijuma, a kao lekovito sredstvo se koristi 2.000 godina.

„Crni godži jača imunitet, eliminiše slobodne radikale u organizmu, sprečava degradaciju ćelija, ubrzava njihov oporavavak. Ovo supervoće ima jaku koncentraciju aminokiselina, antioksidanata, antocijanina, vitamina“, priča nutricionista Jasna Vujičić o ovom voću koje ima blago kiselkast ukus.

Ono sadrži minimalne količine šećera, ali je krcato zdravim fitonutrijentima. Preporučena dnevna doza crnog godžija je svega dva grama u suvom stanju ili tri do šest grama u svežem.

Za snažan imunitet

Ovo jedinstvno voće, zbog toga što je prirodan izvor proantocijanidina, antocijanina i polisaharida, pokazalo se izuzetno efikasnim u eliminisanju slobodnih radikala. Istraživači su se složili da crni godži ima zaštitni efekat od štetnih zračenja, da ubrzava oporavak perifernih krvnih sudova, povećava sadržaj DNK u koštanoj srži, smanjuje odumiranje ćelija i pojačava imunosistem organizma.

Pročitajte još:

„Crni godži ima čak 12 puta više antocijanina (snažnog antioksidanta) od borovnice, koja je prva sledeća po količini ove fotohemikalije. Što se tiče gripa, ove moćne bobice imaju snažna antivirusna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji, ali i u lečenju gripoznih stanja. Crni godži utiče na rast imuniteta tako što podstiče proizvodnju citokina, proteina koji učestvuje u regulaciji imunološke reakcije u telu“, kaže Jasna Vujičić.

Ovo malo supervoće ima znatno veću koncentraciju resveratrola (takođe antioksidansa) od crnog grožđa. Samim tim je bolji izvor te supstance, koja pomaže kardiovaskularnom zdravlju i eliminiše slobodne radikale. Takođe, ima protivupalno dejstvo. Ispoljava pozitivno delovanje u regulisanju šećera u krvi.

Crni godži je komercijalno manje poznati rođak crvenog godžija, ali je daleko jači po sastavu i može se jesti u šest do sedam puta manjoj količini. Jedini sastojak kojeg u crvenom ima u većoj količini od crnog godžija su karotenoidi.

I crveni je vitaminska bomba

Ipak, i crveni godži je vrlo lekovit što su pokazala detaljna ispitivanja u više nezavisnih istraživanja na Zapadu.

Veruje se da usporava starenje, da čuva zdravlje očiju i jačaju jetru, bubrege i pluća. Crvene godži bobice su sjajan izvor nutrijenata, pre svega minerala i vitamina. Samo pet kašičica, tj. oko 28 grama suvih godži bobica sadrži 98 kalorija, četiri grama proteina, 0,1 gram masti, 3,6 grama vlakana, 21,8 grama šećera, čak 11 odsto neophodne dnevne doze gvožđa, neverovatnih 501 odsto dnevne doze vitamina A i 15 odsto preporučene dnevne doze vitamina C.

Gvožđe je vrlo važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a vitamini A i C su jako bitni za naš imunitet. Uz to, ponašaju se kao antioksidanti koji izbacuju otrove iz tela. Studije su pokazale da antioksidanti umanjuju upale i štite od raka, bolesi srca i dijabetesa, pišu na sajtu Health Line.

Takođe, pokazalo se da ove bobice jačaju imunitet tako što nas čuvaju od prehlada i mnogih zaraza. To i ne čudi ako znamo da godži bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je osam esencijalnih nužnih za život. Ove bobice čuvaju i zdravlje oka i smanjuju rizik od bolesti koja vode do gubitka vida.

Moguće nuspojave

Većina odraslih može da uživa u godži bobicama. S druge strane, one mogu da izazovu alergijske reakcije, mada retko – uglavnom kod onih koji su inače alergični na neko voće. Takođe, oni koji piju lekove za razređivanje krvi, za visok krvni pritisak ili dijabetes treba prvo da se konsultuju sa lekarom. I trudnice treba da pripaze jer ove bobice sadrže supstancu koja može da bude rizična po fetus, mada su potrebna i dalja istraživanja o ovim tvrdnjama.

Najbolje u smutijima

U našim radnjama godži bobice su uglavnom u suvom obliku, pa možete da ih pomešate sa drugim suvim voćem, jogurtom, granolom, a možete i da ih stavljate u kolače, mafine, razna testa… Da bi bile sočnije, potopite ih na nekoliko minuta. Sok i prah od ovog voća odlično ide u mnoga pića, šejkove i smutije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram