Trikovi s kojima i najžilavije meso postaje mekano i sočno

foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su vrlo žilavi te ih je potrebno pripremiti s dosta ljubavi da bi se transformirali u mekan zalogaj.

Ovi kuvarski trikovi su omiljeni među velikim majstorima kuhinje kako bi omekšali žilavo meso i učinili ga ukusnim.

Marinirajte meso

Ako želite mesu da podarite dodatnu dubinu ukusa, stavite ga u marinadu na par sati ili preko noći.

Ne samo da ćete tako poboljšati ukus mesa, već ćete ga i omekšati. Da biste omekšali meso marinadom važno je da ona sadrži neki izvor kiseline poput sirćeta, soka citrusa ili jogurta, ali i dosta soli.

Istucite ga čekićem za meso

Ako imate čekić za meso on će vam pomoći da izravnate komad mesa i tako vam olakšati ravnomernu termičku obradu, a još ćete u postupku udaranja i omekšati žilavi komad mesa.

Secite meso na pravilan način

Mesari dobro znaju da mekoća, izgled i ukus pečenog mesa zavisi i od načina na koji ga sečemo pre nego što ga stavimo na tiganj.

Dobro pregledajte sirovi komad mesa i otkrijte u kojem smeru se kreću mišićna vlakna u njima. Nožem zarežite u poprečno od  smera vlakana.

Na taj način ćete ih skratiti, a meso će postati lakše za žvakanje.

Kuvajte dugo na laganoj temperaturi

Ako želite da napravite ukusan gulaš od tvrdih komada juneće lopatice ili buta važno je da meso termički obrađujete na laganoj temperaturi – satima.

Gulaši se tradicionalno kuvaju dva do tri sata na laganoj temperaturi, a u tom procesu otapa se kolagen u mišićnom tkivu mesa te žilavi komadu postaju mekani poput maslaca, piše Punkufer.

Bonus video: Slatka keleraba


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram