Poseban način da očistiš šampinjone – i zašto je to važno

Foto: Kateryna Bibro / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove pečurke su najčešća i najukusnija zamena za meso.

Pečurke su pune hranljivih  materija, vlakana i antioksidanata ali ih mi ne jedemo isključivo zbog njihove zdravstvene koristi.

Volimo pečurke zbog njihovog zemljanog, umami ukusa i njihove sposobnosti da zamene meso u mnogim pečurkama.

Veliki tamni šampinjon je često omiljeni izbor kada je u pitanju zamena mesa pečurkama i lako ih je pronaći u većini prodavnica prehrambenih proizvoda, a njihova izdašna veličina i debljina ih čine savršenom zamenom za meso koje možete baciti na roštlji, ispeći ili staviti u sendvič.

foto: Ramon Grosso Dolarea / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, pre nego što krenete u kuvanje velikog tamnog šampinjona morate da proverite da ste ih dobro i temeljno očistili, a evo šta treba da znate da bi to izveli kako treba.

Kada kupite šampinjone u prodavnici vidite da ima mnogo prljavštine u ambalaži, to često zapravo nije prljavština. Ova vrsta pečurki je kultivisana sorta i verovatno je uzgajana u sterilnoj, kompostiranoj, tresetnoj mahovini. Iako je mahovina bezbedna za konzumiranje, to može da bude uznemirujuće pa zato najradije ispiramo pečurke.

Neko će reći da pečurke ne treba da se ispiraju jer će upiti previše vode i prokisnuti, ali mi smo tu da vam kažemo da je to mit jer su pečurke uglavnom napravljene od vode, tako da brzo ispiranje neće napraviti primetnu razliku ako se uradi kako treba.

Ako ste spremni da kuvate ovu mesnu pečurku prvo se pobrinite da je adekvatno očistite.

Uklonite stabljke, a mi smo otkrili da kašika uglavnom obavlja posao, ali možda će vam trebati i pomoć malog noža. Pečurke bez peteljki stavite u cediljku i prskajte pečurke vodom sve dok višak prljavštine i otpada ne otpadne.

Položite pečurke na čiste peškire i ostavite ih da se potpuno osuše.

Imajte na umu da će se čak i najsvežije pečurke relativno brzo pokvariti pa se pobrinite da skuvate svoje šampinjone ubrzo pošto ih kupite, idealno u roku od 4 do 7 dana.

U frižideru bi trebalo da napravite suvo, provetreno okruženje kako bi pečurke ostale što duže sveže.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram