Trik uz koji će pečeni karfiol biti – prste da poližeš

karfiol
Foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Uživaće i oni koji ga inače ne jedu.

Karfiol je vrlo fleksibilno povrće koje se može pripremiti na različite načine. Od njega možete napraviti pire, pečene odreske, „testo“ za pizzu… mnogo toga.

Ali karfiol u sirovom obliku nema mnogo ukusa. Stoga, ako želite da uživate u jelu sa ovim povrćem koje je puno aroma, marinirajte ga u slatko-slanim-kiselim začinima, pišu na sajtu Pun kufer.

Sastojci za pečeni karfiol:

1 manja glavica karfiola

3 čena belog luka

1 komadić svežeg đumbira veličine oko 2,5 centimetra

1 kašičica semenki komorača

1 kašičica kurkume u prahu

2 čili papričice

1 kašičica sveže isceđenog limunovog soka

1 manji luk

so i biber po želji

biljno ulje za pečenje

Priprema:

Odstranite lišće s glavice karfiola, pa isecite tvrdo jezgro nožem. Operite i osušite.

U seckalici sameljite crni i beli luk, đumbir, kurkumu, semenke komorača, limunov sok, so i biber i čili papričice u jednoličnu smesu.

Prelijte smesu preko sirove glavice karfiola i dobro je umasirajte u svaki deo. Ostavite da se marinira u začinima preko noći.

Sledećeg dana zagrejte rernu na 180 stepeni.

Stavite mariniranu glavicu karfiola na pleh za pečenje i prelijte biljnim uljem.

U dno stavite i nekoliko kašika vode.

Stavite da se peče na 75 minuta dok unutrašnjost karfiola ne postane meka, a površina zapečena.

Poslužite uz pirinač i sezonsku salatu po želji.

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram