Tri brza jela za moderne domaćice, a da su „kao kod mame“

Hrana, jelo, tri jela
Foto: Maximilian Weinzierl / Alamy / Christian Fischer / Panthermedia / Sea Wave / Alamy / Alamy / Profimedia

Milica Marković je u gastronomskim krugovima poznata po tome što kuva "baš kao mama", a za Zadovoljna.rs podelila je tri recepta za moderne domaćice za jela koja se brzo spremaju, a imaju šmek mamine kuhinje.

Paprike punjene sirom zapečene u rerni

Punjne paprike
Paprike punjene sirom; Foto: Maximilian Weinzierl / Alamy / Profimedia

Sastojci (za 4 osobe)

8 paprika

400 gr starijeg sira

2 jajeta

2 kašike griza

Ulje

Beli luk

Origano

Peršun po ukusu

Drugi začini koje volite

Priprema

Paprike očistiti, sir izgnječiti, dodati u to dva jajeta i dve kašike griza, začine po ukusu. Probati, pa ako fil nije dovoljno slan, dodati malo soli. Sjediniti, pa puniti paprike filom, zatvoriti paradajzom, sipati ulje na njih i okolo i zapeći u rerni 15-ak minuta.

Uz neku šniclu, a i same odlične su za ove letnje dane. Miriše cela kuća, a dobre su i hladne – ako izdržite da sačekate da se ohlade.

Špecle sa povrćem

Špecle sa pečurkama, testenina sa pečurkama
Špecle sa pečurkama; Foto: Christian Fischer / Panthermedia / Profimedia

Sastojci

Špecle 250 gr

Povrće po želji – praziluk, paprika, pečurke, tikvice…

Crveni kupus

Konzerva crnog pasulja

Soja sos, paradajz iz flaše ili sos po želji

Kikiriki

Susam

Priprema

Kupiti pakovanje gotovih špecli, kuvati oko 250gr u ključaloj vodi nekoliko minuta. Za to vreme iseckati povrće po želji, sve dolazi u obzir – praziluk, šargarepa, paprike, pečurke… Povrće propržiti u tiganju na malo ulja.

Kada je povrće gotovo, spojiti ga sa oceđenim špeclama, dodati u to isečen crveni kupus, konzervu crnog pasulja, soja sos, domaći sok od paradajza ili neki sos po zelji, da to sve poveže, kikiriki i susam ili neke opet po želji orašaste plodove.
Jako, zasitno i zdravo.

Gulaš od pileće džigerice i bukovača

Pileća džigerica
Gulaš od pileće džigerice; Foto: Sea Wave / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci

2 glavice crnog luka

600g pileće džigerice

150-200g bukovača

kašika paradajz pirea

Začini

Priprema

Luk iseći na rebarca, pržiti dok ne omekša, dodati pileću džigericu, nesečenu da se ne bi istopila, dodati u isto vreme i bukovače krupnije sečene. Naliti vodom skoro da prekrije, ubaciti lovor, poklopiti na pola. Kada krene da ključa, dodati kašiku paradajz pirea, začine po želji – so, bosiljak, beli luk, alevu. Na kraju ako je ostalo previše tečnosti dodati i kašiku gustina razmućenog u malo hladne vode.

Servirati uz pire krompir.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram