Recept za keto lazanje koji će vas oduševiti

Podeli:
Lazanje, Keto lazanje, lazanja
Foto: Shutterstock

Lazanje su vrlo ukusno italijansko jelo koje se pravi od istoimene testenine – širokih listova koji se slažu sa sosom od mesa i sira, te peku u rerni. Zbog kaloričnih namirnica, preporučuje se konzumacija u umerenim količinama.

Osobe koje se hrane prema keto pravilima, odnosno konzumiraju vrlo male količine ugljenih hidrata ne mogu da uživaju u klasičnim italijanskim lazanjama. Umesto toga napravili su svoju keto verziju koja umesto testenine ima svežu tikvicu, piše zadovoljna.hr. 

Ne samo da tikvice imaju znatno manje ugljenih hidrata od testenine već imaju i manje kalorija. U 100 grama tikvica nalazi se tek 16 kalorija, a u 100 grama sušenih listova lazanja oko 360 kalorija.

Sastojci za keto lazanje za celu porodicu:
800 grama mlevenog mesa
700 ml sosa od paradajiza
450 grama svežih tikvica
400 grama rikote
300 grama mocarele
90 grama parmezana
1 jaje
so i biber po želji
šaka svežeg bosiljka

POGLEDAJTE JOŠ:

Priprema:
1. Dobro operite tikvice s korom te ih isecite na tanke kriške po dužini. Posolite ih i pustite ih tako 15-ak minuta da izvuku svu vodu iz povrća. Potom osušite tikvice ubrusom.

2. Za to vreme napravite sos: dinstajte mleveno meso dok ne dobije boju. Potom dodajte sos od paradajiza, posolite i dodajte biber i kuvajte nekoliko minuta. Ne brinite se, sos će se do kraja skuvati u rerni.

3. U posudi pomešajte jedno jaje s parmezanom i rikotom. Posolite i dodajte biber po želji.

4. Na dno vatrostalne posude rasporedite malo mesnog sosa. Preko njega stavite kriške tikvica da pokriju celu površinu.

5. Preko tikvica stavite polovinu preostale smese mesnog sosa i polovinu sirne smese.

6. Preko sirne smese stavite ostatak tikvica, mesni sos i ostatak smese s rikotom.

7. Na vrhu izrendajte mocarelu.

8. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 40 minuta. Po isteku tog vremena uklonite aluminijsku foliju i pecite još 10 minuta da se sir na vrhu zapeče.

9. Ukrasite sa svežim listićima bosiljka i poslužite toplo! Prijatno!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram