Pravila mršavljenja najčudnije fitnes instruktorke u Srbiji

Fitnes i ishrana 07. sep 202111:48 > 12:10

Njeni pratioci nemaju pojma kako ona zapravo izgleda, ali Zilha Trtovac Smakić iz Novog Pazara je zahvaljujući svojim savetima kako da budeš fit bez odricanja od ukusne hrane zaradila status fitnes influenserke.

Zilha Trtovac Smakić je mama trojice dečaka, fitnes instruktorka i savetnica za ishranu. Ima preko 35.000 pratilaca na Instagramu, a moto joj je: „Umerenost, a ne lišavanje“.

„Kad shvatite da nema ništa specijalno u drugom parčetu torte što već nije bilo u prvom, razumećete šta znači „umerenost, a ne lišavanje“. Velika porcija sladoleda ima isti ukus kao i ona duplo manja, zar ne? Biraj kvalitet iznad kvantiteta!“, poručuje Zilha, koja je protivnik rigoroznih dijeta, preparata za mršavljenje i sličnih trendova.

Kaže da su za početak dovoljna samo dva pravila – pored kontrole porcija, tu je i „povećanje implementacije povrća u ishrani“, a fizička aktivnost se podrazumeva.

Zilha na svom Instagramu redovno deli i recepte za jela koja sprema, a otkriva i kako izgleda njen dnevni meni.

Kako po njoj izgleda balansirani obrok? Pola tanjira je rezervisana za povrće, četvrtina za proteine, četvrtina za složene ugljenohidrate, i na to dodati kašičicu zdravih masti.

„Pola tanjira za povrće. Prioritet povrću bez skroba! Ovo važi i za povrće za salatu i za kuvano povrće. Odlučite se za različite vrste i boje. Cilj nek vam bude da za serviranje povrća imate količinu od dve šake. Izaberite izvor proteina – izaberite nemasno meso, jaja ili mladi sir. Ako vegetarijanci / vegani izaberite alternativu za meso bogatu proteinima, kao što su jaja ili riba (ako su uključeni u vaš pristup) ili mahunarke, tofu, tempeh itd. Odaberite ugljeni hidrat ili celokupnu sortu s nižim GI-om, mogu biti veličine pesnice. Dodajte porciju zdravih masti. Odlučite se za izvore na biljnoj bazi kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje, 1/4 avokada, šaku oraha i sjemenki. Cilj je da posluživanje zdravih masti bude veličine male kašičice“, savetuje Zilha.


***
Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram