Trener iz BG: Zašto pre teretane treba da proveriš zdravlje

Teretana
Foto: Reyes / Alamy / Alamy / Profimedia

Važna stvar o kojoj se malo priča.

Sprave u teretani može da koristi svako ko je punoletan i odluči da poradi na svom izgledu i zdravlju. Većina ljudi odlučuje da vežba bez personalnog trenera, te je „rukovanje“ spravama često ostaje bez nadzora. Personalni trener Žarko Prodanović ističe za Zadovoljna.rs da fizička aktivnost nosi benefite, ali i rizike, pa je vežbanje uz profesionalni savet i kreiranje programa njegova preporuka. Fitnes centar u kome Žarko radi uveo je specifičnu praksu da pre samog rada sa klijentima, svi oni koji žele da vežbaju moraju da dostave potvrdu o svom zdravstvenom stanju. Zašto je ovakva praksa važna za prevenciju povreda i postizanje najboljih rezulata, Žarko objašnjava u razgovoru.

Žarko Prodanović Foto: Privatna arhiva

Nakon što se učlanimo u najbližu teretanu, kupimo nove patike za vežbanje i odlučimo da do leta budemo u top formi, preostaje nam možda najvažniji deo – kako da isplaniramo trening da bi smo svarno postigli rezultat koji želimo? Dešava se da, pogotovo ako ste novi u teretani, ne znate na koji način se koriste silne sprave koje su vam dostupne. Gledate nabildovane ljude koji s lakoćom preleću sa jedne na drugu spravu, ali vama nije jasno kako da vi isto učinite i da trening odradite ispravno. Važno je na koji način vežbate, ne samo zato što možda nećete ništa postići ako vežbate na nepravilan način, već možete ozbiljno da se povredite na spravama.

Koje preglede da uradite

Žarko Prodanović već godinama vežba sa klijentima različitih godišta i fizičke spreme. Kaže da je sigurnost klijenata nešto što shvata kao profesionalnu obavezu, pa od klijenata pre početka vežbanja i kreiranja individualnog programa traži zdravstvenu potvrdu.

„Pre nego što se započne sa bilo kojim vidom fizičke aktivnosti, naša preporuka je da potencijalni vežbač uradi sistematski pregled kod lekara. U to obično spada uzimanje detaljnih anamnestičkih podataka, merenje telesne mase i visine, izračunavanje indeksa telesne mase, merenje obima struka, merenje krvnog pritiska, fizikalni pregled, EKG, laboratorijska ispitivanja, ocena zdravstvenog stanja i procena faktora rizika po zdravlje“, objašnjava Žarko.

Ukoliko su nalazi lekara uredni, onaj ko želi da vežba dobija saglasnost, preporuke, a i zatim koncipiran program i dinamiku vežbanja.

Reakcije vežbača na ovakav zahtev su različite, od potpunog prihvatanja preporuka do odbijanja ili relativizovanja značaja lekarskih provera pre početka trenažnog procesa.

Možda zvuči neverovatno, ali moguće je da imate neželjene efekte od samog vežbanja. Da bi se to ili potencijalna povreda sprečila Žarko zahteva pomenutu potvrdu, saglasnost od vašeg lekara.

„Na osnovu dobijenih informacija stičemo jasniju sliku o trenutnom stanju samog vežbača. Nakon toga se rade inicijalni testovi u samom fitnes centru, u zavisnosti od tipa treninga koji će se primenjivati: redukcija telesne mase, rekreacija, kondiciona priprema. Pored određivanja obima, intenziteta i nivoa opterećenja u samom trenažnom procesu, zadatak trenera je da demonstrira, kontroliše, koriguje, motiviše i pomogne da se svaka vežba ili zadatak urade na pravilan način“, kaže trener i ističe da je individualizacija u treningu jedini put koji obezbeđuje kvalitetan i trajan efekat.

Saglasnost da vežbaš na sopstveni rizik

Kako fizička aktivnost nosi određene benefite, tako nosi i određene rizike. Zbog nedovoljne upućenosti u rizike i potencijalne komplikacije po zdravlje, postoje korisnici teretana i fitnes centara koji olako shvataju ovaj vid aktivnosti, pa je neophodno da trener svakom vežbaču predoči rizike koje nosi vežbanje bez lekarske saglasnosti.

„Praksa je da u teretanama i fitnes centrima, korisnik vežba na sopstvenu odgovornost. Po kupovini usluge i učlanjenja, korisnik je dužan da potpiše saglasnost da svojevoljno, na isključivo sopstveni rizik i odgovornost, pristupa korišćenju usluga, pod pretpostavkom postojanja rizika od povređivanja ili zadobijanja bilo kakvih bolesti ili zdravstvenih stanja proizašlih iz aktivnosti, te mogućnosti nastanka štete“, kaže Žarko za Zadovoljna.rs.

Na pitanje da li postoji neki zakon ili pisana obaveza za teretane ili trenere kada je u pitanju sigurnost i zdravlje korisnika, Žarko odgovara da je „etička obaveza svakog trenera da pre svega utiče na promenu svesti rekreativaca, koji su ređe izloženi lekarskim pregledima i treniraju bez nadzora trenera, a sve u cilju prevencije povreda i poboljšanja zdravlja”.

Bonus video: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram