Ne preterujte sa vežbanjem u teretani

vežbanje
Ne preterujte sa vežbanjem u teretani, Foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Poslednjih godina je veoma popularno da žene treniraju u teretani i da oblikuju svoje telo. Teretana nije samo za muškarce, sve češće viđamo žene koje treniraju paralelno sa muškarcima. To je dovelo do sve veće uspešnosti žena u sportu, ali i sve češćeg povređivanja. Ženi je priroda predodredila da rađa, pa pod dejstvom hormona u trudnoći, a delimično i u menstruaciji, dolazi do olabavljenja nekih zglobova, što dovodi do češćeg povređivanja usled napornog vežbanja, a to zahteva preglede i lečenje na fizikalnoj ili neurološkoj klinici.

Čime su uslovljene povrede kod žena?

Kosti kod žena su tanje, lakše i manje otporne na povredu. Ligamentni aparat je znatno slabiji, posebno kod zglobova kolena i stopala i delu gde mišići osiguravaju zglobove, pa je onda logično da su najčešće povrede kod žena koje aktivno treniraju isčašenja, diskurshernija, bolovi u mišićima. Poznato je da kora nadbubrežne žlezde kod žena luči manje količine androgena (muških hormona), pa je iz tog razloga kod žena naglašenija hipertrofija mišića. Žene kod kojih se luči veća količine ovog hormona, zbog toga postižu bolje rezultate u teretani i predodređene su za sportove gde je snaga dominantan faktor.

Neurološke klinike specijalizovane su i za sportske povrede

Svakodnevnim vežbanjem u teretani, žene izlažu telo velikim naporima i kao posledica se javljaju povrede, vrlo su česte, uglavnom su topovrede mišiča, tetiva, zglobova, ligamenata. Meka tkiva poput mišića, ligamenata i tetiva daju oslonac zglobovima, učvršćuju ih i sprečavaju povredu. Do određene granice mišići se suprotstavljaju sili koja deluje na naše telo, a posle te granice najčešće dolazi do istegnuća ili pucanja mišića. Iščašenja i uganuća su najčešće sportske povrede. Najčešće nastaju prilikom pada. Ovim povredama bave se lekari u fizikalnim i neurološkim klinikama koji su specijalizovani za sportske povrede, iščašenja i uganuća, bolove u mišićima, ali i diskurherniju. Isuviše naporni i intenzivni treninzi u dužem vremenskom periodu dovode do povećanja opterećenja kičme i učestalih mikrotrauma na kičmenom stubu. Tako se ubrzavaju degerativne i druge promene na kičmi koje dovode do diskurshernije.

Posebno opasna može biti neumerena fizička aktivnost posle duže pauze, pa posebnu pažnju treba da obrate mlade mame, koje bi posle porođaja želele napornim vežbanjem da vrate devojački izgled, ali i žene koje su pauzirale trening zbog neke povrede ili bolesti. Posebno obazrive treba da budu žene u četrdesetim i pedesetim godinama zbog toga što degerativne promene u tom periodu mogu da oslabe spoljašnji deo diskusa.Ukoliko imate neke od ovih teskoba, neurološka klinika je prva adresa koju biste trebalo da posetite.

Fibromialgija, najčešća reumatološka bolest

Jedna od najčešćih reumatoloških bolesti koja obuhvata u najvećem broju žene, čak i do 90% obolelih je fibromialgija. Fibromialgija je reumatološki sindrom koji se ispoljava kroz mišićno skeletni bol udružen sa zamorom, poremećajem sna, memorije i raspoloženja. Veliki problem za ove pacijente je što okolina, bliži, pa čak i medicinsko osoblje izražava sumnje u istinitost simptoma na koje se žale. Kod ove bolesti simptomi se najčešće vremenom akumuliraju, bez određenog događaja koji treba da prethodi bolesti.Žene su u večem faktoru rizika zbog toga se bolest mnogo češće razvija kod žena, posebno one koje imaju genetske predispozicije.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram