Treba li živu piletinu prati pre upotrebe

piletina
Foto: Mykola Lunov / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedno od večnih pitanja iz oblasti kulinarstva je svakako - treba li oprati sirovu piletinu ili meso bilo koje vrste živine, pre kuvanja.

Neki od svetski popularnih kuvara smatraju da je pranje neophodno, dok njihove kolege tvrde suprotno naglašavajući da je za uklanjanje bakterija i klica dovoljna visoka temperatura.

I ko ima pravo?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) svake godine podseća kuvare kako sprečiti trovanje hranom, u ovom slučaju piletinom.

„Ne perite sirovu piletinu. Možete preneti patogene bakterije s piletine na ostale namirnice ili kuhinjski pribor“, stoji u studiji objavljenoj 2019.

„Pranjem sirove piletine rizikujete potencijalnu unakrsnu kontaminaciju patogenima koji se prenose hranom poput salmonele, što može biti vrlo opasno“, stoji u istraživanju.

Takođe, naglašavaju da nakon upotrebe piletine dasku koju ste upotrebljavali za sečenje iste ne koristite za druge namirnice. Važno je temeljno oprati posuđe, ali i ruke nakon rukovanja sirovom piletinom.

„Pranje zaista ne uklanja patogene bakterije, ali kuvanje to čini“.

Kada je reč izričito o piletini, najdeblji komad mesa trebao bi pripremati na temperaturi od 75°C kako bi bio bezbedan za jelo.

Iako već godinama CDC i USDA savetuju da se piletina ne pere pre kuvanja, mnogi to nastavljaju da rade.

„Ako kupite sveža pileća prsa bez kožice, nema potrebe da ih perete, ali ako kupite piletinu iz supermarketa koja je prethodno stajala u svojim izlučevinama i krvi, verovatno ćete se bolje osećati ako je operete. Ipak, nemojte to činiti“, tvrdi šef Luka Korazina.

„Umesto toga, natopite piletinu sokom od limuna ili sirćetom i ostavite je da odstoji sat ili dva pre pripremanja“, savetuje on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam