Plivanje ili trčanje: Koja će aktivnost bolje učvrstiti telo

Foto: Shutterstock

I trčanje i plivanje spadaju u sportove koji koriste našem telu, a istovremeno mogu uticati na uklanjanje masnih naslaga. Oni koji tek započinju ovaj proces često se pitaju koji je bolji način. Obe aktivnosti imaju svoje prednosti i nedostatke.

Kada čovek vežba, njegovo telo prvo koristi uskladištene ugljene hidrate, a kasnije skladišti masti. Međutim, kada je reč o mršavljenju odnosno uklanjanju masnih naslaga, to pada u drugi plan. Najvažnije je sagoreti što više kalorija. Istraživanja pokazuju da je za gubitak 1 g masti potrebno sagorevanje 3.500 kalorija, piše Zadovoljna.hr.

Trčanje za mršavljenje moglo bi da pokaže dobre rezultate ako se radi redovno ili 2-3 puta nedeljno. Štaviše, prema nekim stručnjacima za fitnes, kombiniranje trčanja s kružnim treninzima (trening celog tela) može sagoreti 30 posto više kalorija od tradicionalnog pristupa treningu snage.

Foto: Moof / Cultura RF / Profimedia

Ali samo trčanje, bez obraćanja pažnje na deficit kalorija, neće biti dovoljno za značajnije mršavljenje. Jedno ne ide bez drugog.

A šta je s plivanjem? Da li ono sagoreva masnoće?

Intervalni trening visokog intenziteta poput plivanja može smanjiti taloženje masti u telu i poboljšati metabolizam. Plivanje zahteva veći fizički napor u odnosu na trčanje. Konkretno, da bismo preplivali 2 km, potrebno je uložiti više energije nego za trčanje iste kilometraže, a umor nakon izvođenja prve spomenute aktivnosti ide u prilog tome.

Može se primetiti i blagi bol u svim mišićima tela, što nije slučaj nakon trčanja.

Osim toga, za razliku od trčanja, plivanje ne vrši pritisak na kolena i zglobove. U plivanju su aktivni svi mišići tela, a neka istraživanja pokazuju da se tokom te aktivnosti u telo unosi znatno više kiseonika nego kod bilo koje druge. Istraživanje sprovedeno u Švedskoj tvrdi da tokom plivanja u naš organizam ulazi više kiseonika nego tokom drugih vežbi.

Takođe, smatra se da voda pruža 800 puta veći otpor od vazduha, a to podrazumeva sagorevanje više kalorija nego kada bismo iste pokrete radili u vazduhu.

Koliko kalorija troši trčanje, a koliko plivanje?

Konkretno, žena prosečne visine sa oko 60 kg plivanjem umerenog intenziteta tokom jednog sata potrošiće 214 kalorija, a  298 kalorija trčeći brzinom od  5km/h.

Ako se tempo ubrza, za jedan sat tokom plivanja potrošimo  344 kalorije, a ako trčimo brzinom od 10 km/h, potrošićemo 632 kalorije.

Na kraju, svako treba sam da odluči koja mu opcija najviše odgovara i šta je u datom trenutku potrebno njegovu telu. Ako imate zdravstvenih problema i borite se s bolovima u kolenima, zglobovima i slično, svakako se prvo posavetujte sa svojim lekarom.