Neverovatne stvari koje redovno plivanje radi tvom telu

Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Plivanje može našem telu da pruži odličan trening celog tela, a takođe može da pomogne i da otklonimo stres - međutim, to nije sve.

Ako tri puta nedeljno plivate, vaš organizam će od toga imati neverovatne koristi.

Ovako plivanje doprinosi zdravlju.

Razvijenija pluća

Plivanje povećava elastičnost mišića pluća i grudnog koša, čak studija  govori da plivanje ima prednost nad jogom kada je u pitanju poboljšanje funkcije pluća. Redovno plivanje može biti dobar način za jačanje pluća, piše Mogu ja to sama.

Ojačava zglobove

Plivanje je odlično za vaše zgobove. Voda podržava 90 odsto vaše telesne mase što je mnogo manje opterećenja na vaše zglobove. To znači da vam redovno plivanje može pomoći da smanjite rizik od pogoršanja artritisa redovnim vežbanjem mišića i održavanjem mišića oko zglobova.

Pročitajte još:

Jačanje leđa

Ako ste neko ko pati od hroničnih bolova u leđima, kao što je išijas, plivanje vam može ojačati mišiće leđa i poslužiti kao olakšanje od  bola jer voda održava večinu vaše težine.

Podstiče mršavljenje

Plivanje kao trening, tri puta nedeljno, može biti fantastičan način sagorevanja suvišnih kalorija uz istovremeno jačanje mišića. Možete sagoreti 500 kalorija za 30 minuta  plivanja, što je zapravo dvostruko više nego što biste sagoreli hodajući.

Usporava starenje

Prema nekim istraživanjima plivanjem 3.500 do 5.000 metara 3 do 5 puta nedeljno odlagalo je proces starenja. Studija kaže da je to delimično posledica snage mišića ljudi koji redovno plivaju, ključnog dela procesa starenja i opadanja fizičkog zdravlja.

Poboljšava san

Utvrđeno da je plivanje jedna od ključnih vežbi koja pomaže ljudima sa nesanicom. Ovo izgleda kao pozitivna vest ako se borite da biste se naspavali.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram