Kako se pravilno šeta za imunitet: „Ne Bogu dušu da crknete“

dr Dragan Vasiljević Foto:privatna arhiva

Pitanje imuniteta je često ključ za odbranu od koronavirusa, a često se čuje da su osobe sa jakim imunitetom, koronu pregurale sa lakšim simptomima. Direktor kragujevačkog Instituita za javno zdravlje, dr Dragan Vasiljević, inače specijalista za ishranu, u svojim dnevnim izveštajima o broju inficiranih i testiranih građana Šumadije, počeo je da daje i savete o jačanju imuniteta.

Doktor Dragan Vasiljević, priznati stručnjak za ishranu i metabolizam, smatra da je dobro izbalansirana ishrana u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću najbolji recept za jačanje imuniteta, koji je potreban svakom čoveku, pogotovo, kako kaže, sada tokom pandemije virusa.

Njegov savet je da bi svakodnevno trebalo da uzimamo makar 400 grama povrća i 300 grama voća, dodajući da bi idealno bilo, da steknemo naviku da nam voće postane užina.

Pročitaj i:

Fizička aktivnost je, pojašnjava dr Vasiljević, neophoda za jačanje imuniteta, ali, kako kaže, ne kretanje po kući dok se obavljaju svakodnevni poslovi, već šetnja u prirodi.

Njegov savet prenosimo u celosti:

„Koliko vremena? Makar pola sata i duže (40 minuta, 45 minuta, sat vremena i duže… Koliko ko ima vremena). Kojim tempom? Ni „Bogu dušu da crknete“, a ne ni ono kada gledate izloge, pa zastajete svakih pet minuta i divite se garderobi. Hodanje bi trebalo da bude umereno, da vam prija, da se oznojite. Rekreativno hodanje, ne ulicama grada radi poslova i završavanja obaveza. Zbog rekreacije i zdravlja hodati isključivo u prirodi, gde ima dosta zelenila (park, šuma, i sl.) ili pored neke velike vode (reka, jezero, more…) Zašto? Zato što je u tim uslovima eksplozija kiseonika, negativnih jona i ozona što izuzetno pomaže u jačanju imuniteta.“

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram