Travar Momčilo Antonijević o biljkama sa „magičnim“ dejstvom

travar momčilo antonijević biljke
Travar Momčilo Antonijević. Foto: Privatna arhiva

U prirodi tražimo pomoć od davnina, tragajući za rešenjem za svakodnevne boljke, pa matičnjak pijemo protiv nesanice, a domaće sirupe za kašalj. Travar Momčilo Antonijević za portal Zadovoljna.rs otkriva koje travke pomažu kod kojih problema i kako da ih primenimo, ali i zašto one ne mogu da zamene lekara.

Momčilo Antonijević, koji za sebe kaže da je i novinar i travar, za početak govori kako priroda može da nam pomogne kod blažih zdravstvenih problema, poput alergija, nesanice, prehlade, lakših kožnih oboljenja, ožiljaka…

„Na bilje treba prvenstveno gledati kao na moćno, ali blago sredstvo da zdravlje očuvamo. Za one koji imaju problem sa nesanicom treba probati hmelj, odoljen, lavandu, matičnjak i mirođiju. Prehladu efikasno rešavaju zova, lipa, šipurak i majčina dušica. Kantarion i bokvica deluju vrlo blagotvorno na kožu, a neven je biljka broj jedan kada su ožiljci u pitanju“, kaže Momčilo Antonijević, koji i na svom Jutjub kanalu deli savete o lekovitosti bilja.

On otkriva i kako da iz biljaka izvučemo ono najbolje – da li su one najefikasnije kao tinkture, čajevi, sirupi…

Pročitajte još:

„To zavisi od toga koju i kakvu tinkturu, odnosno čaj koristite. Jako je važno da se oni upotrebljavaju pravilno u dovoljnim količinama, dovoljno dugo i, naravno, da su kvalitetni. Ljudi često greše i kuvaju biljke koje bi trebalo samo preliti ključalom vodom. U tu grupu spadaju matičnjak, nana, kamilica…“, izdvaja naš sagovornik.

Momčilo Antonijević je, između ostalog i veliki svetski putnik, koji je na dalekim egzotičnim destinacijama naučio kako tamošnji narodi koriste moć prirode.

„Indusi po vrućini od 40 stepeni piju vruć čaj od đumbira, sa limunom i medom. Jako okrepljuje i pomaže da organi za varenje rade kao sat. Islanđani vole čaj od arktičke majčine dušice i angelike, koje rastu čak u polarnom krugu. Vijetnamci posebno poštuju kurkumu i obilato je koriste za sprečavanje upalnih procesa u organizmu.“

Lekovite gljive za imunitet

Volimo ih u raznim jelima, ali ne znamo dovoljno da su pečurke vrlo lekovite.

„O lekovitosti gljiva malo se zna, iako se neke, recimo, reiši, na istoku vekovima koriste u lečenju. Reiši ili hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum) jeste gljiva koja ima sposobnost da stimuliše imunosistem, ali i da ga fino podešava (imunomodulator). Reiši sadrži polisaharide i triterpene, enzime koji povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca i tako pomažu telu da se izbori protiv bolesti.“

Naime, reiši pomaže telu da se prilagodi na razne vrste stresa: temperaturne, povrede, lišavanje sna, trovanje, zračenje, infekcije, pa čak i psihološki stres, ističe Momčilo Antonijević i dodaje da je ova gljiva vrlo bezbedna za upotrebu i ne pokazuje neželjena dejstva.

„Ćuranov rep (Trametes versicolor) povećava opšti imunitet organizma, deluje antivirusno i poboljšava stanje kod lošeg apetita, zamora, slabosti i depresivnog stanja. Deluje kao vazodilatator (za širenje krvnih sudova), antiaritmik i učestvuje u formiranju i razgradnji važnih lipida – prostaglandina. Vrlo je interesantna antibiotska aktivnost ćuranovog repa koji uvećava antibakterijski potencijal i produžava antibakterijski efekat antibiotika“, kaže Antonijević.

Tradicionalna i zvanična medicina ruku pod ruku

Međutim, vrlo je važno znati da bilje ne može da pomogne uvek i da ga ne treba brkati s odlaskom lekaru.

„Tradicionalna i zvanična medicina ne treba da budu alternativa jedna drugoj, već treba da rade ruku pod ruku. Kad vam pukne slepo crevo, bilo bi sumanuto da ne posetite doktora. Vrlo često se dešava da se ljudi okrenu biljkama tek kada probaju sve drugo i kada je situacija već veoma teška. Biljke treba koristiti prvenstveno da bismo ostali zdravi, one treba da postanu naša zdrava, svakodnevna navika“, zaključuje Momčilo Antonijević.

Sirup protiv kašlja

Travar Momčilo Antonijević daje recept za sirup protiv kašlja, i to od sastojaka koje svi imamo u kuhinji.

Sastojci:

200 ml vode

6 listova lovora

6 kašika šećera

1 limun

Priprema:

Lovor se kuva na tihoj vatri, poklopljen, 10 minuta. Nakon toga se izvadi i doda se šećer i promeša. U ohlađen sirup doda se sok celog limuna jer je vitamin C osetljiv na visoku temperaturu.

„Lek je vrlo ukusan i veoma efikasan. Pije se po jedna do dve kašike tri puta na dan, a po potrebi i češće, ne škodi. Čuva se u frižideru“, kaže Momčilo Antonijević za portal Zadovoljna.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram