Kada koristiti sveže, a kada smrznuto voće i povrće

Foto: Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia

Uvek je poželjno kuvati jela od svežeg voća i povrća, ako ste u mogućnosti. Ipak, ponekad nismo u stanju da se posvetimo seckanju povrća ili ono nije dostupno u sezoni. U tom slučaju sasvim je u redu dati prednost smrznutom voću i povrću.

Ukoliko razmišljate da li da kuvate sa smrznutim povrćem i voćem, dajte mu prednost ako smrznuto povrće koje kupujete nije dostupno sveže u sezoni. Takođe, tokom većeg dela godine svež grašak u ljusci nije dostupan, što ovo povrće čini jednim od prvih na listi za kupovinu u smrznutom stanju. Isto pravilo važi i za bobičasto voće, pišu na sajtu Krenizdravo.hr.

Pročitajte još:

Kupovinom smrznutog povrća uštedećete mnogo vremena

Čak i ako je grašak dostupan svež u ljusci u sezoni, verovatno ćete potrošiti pola sata do sat vremena da biste ga očistili. Ako nemate puno vremena, onda vredi kupiti smrznuti grašak (čak i ako ćete ga platiti nešto skuplje).

Ako nemate mnogo vremena za kuvanje, kupovinom iseckanog smrznutog povrća skratićete sebi vreme spremanja ručka – duplo. Isto važi ako ne volite da kuvate ili tek počinjete da eksperimentišete s povrćem u kuhinji. Smrznuto povrće pomoći će vam u tom prelaznom periodu i olakšati početničke korake.

Smrznuto povrće je jeftinije od svežeg

Ukoliko vodite računa o kućnom budžetu, razmislite da li vam je isplativije da kupite sveže ili smrznuto povrće. Birajte smrznuto ako ćete time uštedeti novac.

Smrznuto povrće je odlično za “hitne slučajeve”

Uvek se može dogoditi da vam dođu iznenadni gosti i taj dan u sedmici budete sprečeni da odete u kupovinu povrća na pijacu ili se ne osećate najbolje ili pak žurite negde i želite da jedete s nogu.

Da ne biste u otvim situacijama posegnuli za telefonom i naručili hranu ili pomislili na konzerve gotove hrane ili pak trčali u kupovinu u zadnji minut, neka nekoliko vrsta smrznutog povrća uvek bude u vašem zamrzivaču.

Mudar izbor je imati grašak, neku mešavinu iseckanog povrća, brokolija ili prokelja, od kojih vrlo lako možete da napravite kuvano jelo, jelo od povrća i pirinča, jelo s krompirom u rerni ili ga izdinstati na maslinovom ulju s omiljenim začinima.

Od smrznutih malina ili jagoda možete da napravite desert na brzinu (voćni jogurt u blenderu ili ga izmiksati smrznutog i poslužiti kao zdraviju varijantu za sladoled), smuti ili frape za goste, a ako imate nekoliko banana ili jabuka, možete da napravite i ukusnu voćnu salatu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram