Tečni hlorofil: Istina o suplementu koji je zaludeo svet

Kara Delevinj
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

U poslednje vreme tečni hlorofil kao suplement postao je pravi hit među ljubiteljima detoksa, mada ga ima u prirodnom obliku u povrću. Nutricionisti kažu da hlorofil ima brojne dobrobiti po naše telo, ali napominju i da ne treba biti povodljiv.

Tečni hlorofil je suplement napravljen od zelenog pigmenta koji se inače nalazi u biljakama i koji im pomaže u procesu fotosinteze. Proizvođači ga izvlače iz zelenog povrća, algi i trava i pakuju kao suplement jer se veruje da izbacuje otrove iz organizma i sprečava bolesti. I mada to nije posebna novost, u poslednje vreme sve je više onih koji brže-bolje kupuju ovaj suplement (koji inače košta oko 4.000 dinara), verujući da je odličan za organizam. Nutricionisti za portal Byrdie.com otkrivaju šta se zapravo krije iza ovog trenda.

Moćni antioksidant

Hlorofil sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, usporavaju starenje i čuvaju od hroničnih bolesti i kancera. Stručnjaci ovo navode kao glavnu prednost tečnog hlorofila.

Zarastanje kože

Hlorofil može da ubrza zarastanje rana i da smanji akne.

Ipak, pre nego što se odlučite na ovo pomagalo, prvo se konsultujte sa svojim dermatologom.

Unos pravih nutrijenata

Hlorofil pruža ekstra mikronutrijente i zasićene kiseline koje možda ne dobijate dovoljno ih hrane, kao što su vitamii A, C, E i K, zatim magnezijum i beta-karoten. I dok tečni hlorofil može da pojača unos mikronutrijenata, nikako nije preporučjivo da bude jedini izvor ovih minerala i vitamina.

Poboljšava rad jetre

Jetra radi neverovatan posao u našem telu jer izbacuje otrove, ali ponekad joj dobro dođe pomoć. Studije na životinjama su pokazale da suplement tečnog hlorofila može da poboljša funkciju jetre tako što smanjuje upale izazvane štetnim crevnim bakterijama.

Prirodni dezodorans

Manje studije pokazuju da tečni hlorofil deluje kao prirodni dezodorans i da iz našeg tela eliminiše neprijatne mirise. Posebno se dobro pokazao kod onih koji zbog metaboličkih problema imaju neprijatan telesni miris.

Poboljšava krvnu sliku

Pojedina istraživanja pokazuju da je suplementacija hlorofilom imala pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i trombocita. Ponekad se ovaj suplement koristi kao deo terapije za anemiju.

„Važno je znati da je neophodno sprovesti još ispitivanja. Pre nego što počnete da uzimate tečni hlorofil, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom. Znajte i da nije preporučljiv za trudnice i dojilje“, navodi za portal Byrdie.com nutricionistkinja Kajli Mors.

Kako ga koristiti

Preporuka je da ovaj supelement, koji može da se kupi u apotekama, prodavnicama zdrave hrane ili onlajn, stavljate pomalo u smutije i prelive.

Ipak, nikako ne treba zaboraviti da ništa ne može da zameni sveže povrće i da ni tečni hlorofil ne može da stane umesto zelene salate, brokolija i drugog zeleniša koji je jako zdrav i neophodan organizmu.

„Tečni hlorofil sadrži koncentrat ove supstance, na primer, u 2 ml tečnog hlorofila nalazi se 50 do 100 grama hlorofila, dok ga u u šolji spanaća ima oko 25 grama. ipak, spanać i drugo zeleno povrće je sjajan izvor vlakana, vitamina, A, E, K, C, gvožđa, folata i kalcijuma i pritom nije isto kad jedete cele namirnice i unosite suplement“, kaže Mors.

Na kraju se da zaključiti da suplement tečnog hlorofila nije loše uzimati uz raznovrsnu ishranu, ali da nikako ne treba izbaciti zeleniš. Naime, klinička ispitivanja duga 50 godina nisu pokazala nikakve opasne nuspojave tečnog hlorofila, ali mogući su blagi neželjeni efekti poput nešto tamnije mokraće, a ponekad je moguća i dijareja. Pošto hlorofil nije testiran na trudnicama i dojljama, preporuka je da zbog manjka informacija one izbegavaju ovaj suplement.

„Ne verujte sasvim baš svakom trendu. Hlorofil, ali i vitamine i minerale, možete da unesete dovoljno ako pojačate unos voća i povrća. U to je uvek dobro uložiti novac“, zaključuje nutricionistkinja Krauč.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram