Tačna računica: Koliko kila treba da imaš za svoje godine

idealna kilaža i godine
Foto: yellowdog / Cultura RF / Profimedia

Nutricionista Branka Mirković za portal Nova.rs priča koliko bi zapravo žene trebalo da teže u odnosu na svoje godine i šta treba da čine da tu pravu meru zadrže.

Farmerke pretesne za malo šire bokove, salce na stomaku se preliva čim sedneš, a i ruke bi mogle da budu malo tanje… Uvek su ona dva tri kilograma viška problem. Ali postoji li uopšte idealna kilaža? Reklo bi se, to je onaj osećaj kad nam je najprijatnije, kad se osećamo najlakše, kad smo sebi najlepše. Tad i omiljeni džins i nova haljina stoje baš kako treba.

Pročitajte još:

„Svi smo mi različiti, jednostavno, drugačije smo građeni i idealno nije isto za svakog. Osim toga, vrlo je važan odnos masti i mišićne mase u telu. Ipak, kilogrami okvirno govore da li treba da menjamo navike i ishranu. Kako starimo, gubimo mišićnu masu i zato s godinama treba postepeno smanjivati i težinu i dnevni unos kalorija“, kaže nutricionista Branka Mirković i izdvaja koliko treba da težimo u odnosu na naše godine.

18–25 godina: do 67 kg

„Devojkama u dvadesetim godinama metabolizam je dobar, ali nije loše da redovno vežbaju, recimo, tri puta nedeljno. Preporučljive su i kardio vežbe, aerobik, vožnja bicikla, brzo hodanje, plivanje“, savetuje nutricionista Branka Mirković.

Ona otkriva i koja je prava težina za ovu starosnu grupu.

„Za vitkije devojke prosečne visine u dvadesetima je prava težina 55 kg, za one srednje građe to je 61 kg, a za one malo krupnije građe 67 kg. Ove brojke možete postići ako jedete više ribe i mesa, malo masnije mlečne proizvode, integralne žitarice, voće i povrće. Ko ne može bez slatkiša, neka povremeno uzme čokoladu, najbolje onu crnu s dosta kakaa“, kaže naša sagovornica.

25–40 godina: do 68,5 kg

Ženama u tridesetim se metabolizam polako usporava, kilogrami se lepe malo brže, ali nije ih teško skinuti kad zatreba.

„Idealno bi bilo da vitkije žene u ovim godinama teže 56,5 kg, one srednje građe 62,5, a one prirodno krupnije 68,5. Da bi tako i bilo, one treba da se hrane raznovrsno, da jedu malo umerenije i da lagano smanuju unos kalorične hrane, masnijih mlečnih proizvoda i slatkiša. Trebalo bi da obavezno vežbaju triput nedeljno, najbolje da plivaju, brzo hodaju i lagano voze bicikl“, kaže Branka Mirković za portal Nova.rs.

40–50 godina: do 70 kg

Kad uđemo u petu deceniju, a posebno posle 45. godine, treba da značajno smanjimo unos masnih mesa i mlečnih proizvoda.

„Kilogrami se vrlo lako talože i znatno ih je teže skinuti nego kad smo imali 30. Zato pazite šta jedete već od 40. – metabolizam je spor“, priča Branka Mirković.

Kaže i da su prave namirnice tada nemasno meso i nemasni mlečni proizvodi, riba, što više svežeg voća i povrća, a što manje hleba, skroba, recimo, krompira, i testenine i pirinča.

„Vitke žene u ovim godinama treba da imaju 58 kg, žene srednje građe 64 kg, a dame krupnije građe 70 kg. U tome će uspeti, ako uz pravilnu ishranu dva do tri puta nedeljno budu radile jogu i plivale.“

50–60 godina: do 72 kg

Posle 50. godine mnoge žene su uveliko u menopauzi. To znači da su hormoni i metabolizam prilično usporeni, pa da bi održale staru liniju, one sada dnevno treba da unose 350 do 500 kalorija manje nego ranije.

Pročitajte još:

„Trebalo bi da imaju četiri do pet manjih obroka svakog dana, da smanje unos masne ribe i mesa, a da što češće, najbolje svakog dana, jedu nemasno meso i plavu ribu. Dobri su nemasni mlečni proizvodi, a hleb, testenina, pirinač i krompir samo dva do tri puta nedeljno, i to simbolično, sasvim malo“, kaže nutricionista Branka Mirković.

Ističe i da žene nakon 50. treba da jedu količinski manje voća i povrća, najbolje kao salatu.

„Torte, kolači i slatkiši mogu, ali samo u posebnim prilikama. Ako biste da u zrelim godinama održite idealnih 60 kg, ako ste srednje građe, treba da težite kilaži od 66 kg, ako ste krupnije – 72 kg. Takođe, gledajte da svakog dana šetate, plivate i radite jogu, odnosno vežbe koje vam prijaju i odgovaraju vašim godinama“, zaključuje nutricionista Branka Mirković.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram