Šta je obrnuta dijeta i zašto se nutricionisti ježe od nje

Fitnes i ishrana 20. sep 202008:21 > 17. maj 2021 11:54
Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC/bs

Obrnuta dijeta zapravo i nije dijeta koja služi za gubljenje ili dobijanje kilograma - to je način ishrane koji se primenjuje nakon držanja restriktivnih dijeta, kako bi se izbegao jo-jo efekat, ali i različiti zdravstveni rizici.

Recimo da ste držali dijetu po kojoj ste smanjili unos kalorija na 1200 dnevno kako biste skinuli kilograme. To vam je i pošlo za rukom, ali, umesto da samo ponovo počnete da jedete kao i pre dijete, pristalice obrnute dijete predlažu postupno povećanje unosa kalorija za otprilike 50 do 100 kalorija nedeljno, tako da se za četiri do deset nedelja vratite na normalu.

Na taj način, kažu, ubrzavate metabolizam, normalizujete hormone gladi i umanjujete rizik od prejedanja ili brzog vraćanja težine.

Ipak, ne postoje istraživanja o učinkovitosti obrnute dijete koja bi pokazala kako tačno (ako uopšte) obrnut način ishrane utiče na metabolizam ili nivo hormona, piše Index.

Nutricionisti, čini se, neće ni da pričaju o obrnutoj dijeti već pomeraju fokus na važniji problem. Kažu da obrnuta dijeta nije ni potrebna, jer rigorozne dijete, koje bi u ovom slučaju trebalo da joj prethode, treba izbegavati. Preporučuju samo dve dijete, koje možeš da držiš i do kraja životamediteransku i DASH, a od ideje svođenja jelovnika na 1200 kalorija se ježe.

Pročitajte još:

„Iako niskokalorična ishrana može da rezultira gubitkom kilograma, ona takođe može da pokrene telesne i emocionalne nuspojave, uključujući nedostatak hranjivih sastojaka, razdražljivost ili depresiju, umor i opsesivne misli o hrani i težini“, ističe nutricionistkinja Sintija Sas za časopis Health.

Ona savetuje da se okrenete kvalitetnoj hrani, uravnoteženim obrocima i obratite pažnju na signale koje vam telo šalje kad je gladno, odnosno sito, kao i da rešite problem emocionalnog prejedanja, ako se s njim borite. Takođe, kaže da brojanje kalorija vodi stresu i da nije pametno upuštati se u takve dijete.

„Pokazalo se da zamena prerađene hrane celovitom povećava sagorevanje kalorija nakon obroka. To znači da ako peciva ili slatkih žitarica za doručak zamenite sa zobenim pahuljicama i bobičastim voćem, orašastim plodovima, to može pozitivno uticati na gubitak kilograma, čak i bez fokusiranja na kalorije. Jedenje više povrća, povećavanje količine vlakana i dovođenje obroka u ravnotežu mogu dovesti do gubitka kilograma bez potrebe za restriktivnom dijetom“, smatra Sas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram