Svi misle da je tamno žuto žumance zdravije, a istina je mnogo drugačija

Jaja
Foto: Engdao Wichitpunya / Alamy / Alamy / Profimedia

Boja vam može reći mnogo!

Da li vam se desilo da razbijete jaje i vidite svetlo žutu, tamno žutu ili čak narandžastu boju? Boja žumanca može biti različita iz mnogo razloga, ali glavni nije koliko je to jaje zdravo,

Naime, jedan od najvećih faktora koji određuju boju žumanceta je hrana kojom se hranila koka. Studija objavljena 2022. bavila se bojama žumanceta dve grupe kokošaka. Jedna grupa je hranjena osnovnom ishranom, dok je druga grupa hranjena osnovnom ishranom plus dodatkom sa karotenoidima.

Boja druge grupe se značajno razlikovala kada je u pitanju boja. Istraživači su utvrdili da dijetetski karotenoidi mogu poboljšati boju žumanceta.

Šta nam tačno govori boja žumanceta

jaja
Jaja; Foto: Peter Vrabel / Alamy / Alamy / Profimedia

Boja žumanceta je, dakle, više povezana sa ishranom kokoške i ne govori nam ništa o ukupnoj hranljivosti vrednosti tog jajeta.

„Hranljiva vrednost jajeta je određena faktorima kao što su sadržaj proteina, profil aminokiselina i sadržaj vitamina i minerala“, objašnjava dr Fernando Cisneros, globalni menadžer kompanije DSM, koja se bavi ishranom i zdravljem životinja.

Dok žumanca mogu biti u boji od bledo žute do tamno narandžaste, „zdravije kokoške će imati više karotenoida u svojim jajima, stvarajući žumance zlatnjikave boje“, objašnjava Fernando. Dakle, da bi dobila zlatno žumance, kokoška treba da dobije kvalitetnu hranu i dobar uzgoj – i što je još važnije da bude zdrava, prenosi eatthis.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram