Jedini ispravan način da spremite jaja

jaja
Foto: Ivanna Grigorova / Panthermedia / Profimedia

Samo ovako se čuva najbolji ukus i kvalitet.

Mnogi veruju da su jaja jednostavna za pripremu, ali postoje greške koje i vi verovatno pravite prilikom prženja jaja. Na sajtu story.hr otkrivaju šta nikako ne smete da radite, odnosno kako da jaja spremite ispravno.

Jaja su vrlo zahvalna namirnica, imaju odličan ukus, puna su proteina i vitamina, a mogu se pripremiti brzo i na brojne različite načine, ali ne bi bilo loše poslušati savete svetskih majstora kuhinje kako bi vaš omiljeni doručak uvek izgledao savršeno i imao besprekoran ukus.

Ne koristite jaja na sobnoj temperaturi

Pre nego što počnete s pripremom, ostavite jaja da odstoje van frižidera i dostignu sobnu temperaturu jer ćete tako obezbediti da ne ispare prilikom prženja.

Hladnim jajima potrebno je više vremena da se ispeku, a to se događa jer je belancima teže da izgube tečnu formu, pa bi to moglo dovesti do prekuvavanja žumanaca.

Takođe, ako stavite malo vode u tiganj dok pravite jaja na oko, a zatim tiganj poklopite, to će omogućiti da se ivice skuvaju, a žumance ostane tečno.

Razbijate jaja u posudi za mešanje

Većina nas bar ponekad razbije jaje na ivici posude za mešanje ili u samoj posudi. Ali to je greška za koju sigurno niste znali da je pravite jer tako niste eliminisali priliku da bakterije završe u posudi.

Takođe, ovakav postupak može dovesti do toga da delići ljuske jajeta upadnu u posudu, a može se dogoditi i da vam se razlije žumance.

Ne pazite na temperaturu

Ne kuvajte jaja na previsokoj temperaturi jer će tako belanca biti brže pečena od žumanaca. Kad voda proključa, smanjite vatru, a to isto učinite i prilikom pripremanja kajgane da se ne bi sasušila.

Uvek prepržite jaja

Ako jaja pržite dok niste sasvim sigurni da su gotova, verovatno se događa da ih prepržite, što dovodi do suve i beživotne teksture koja svako dobro jaje pretvara u loše.

Jaja skinite s vatre i dok su nedovoljno pečena jer će ona nastaviti da se peku na preostaloj toploti i dok pređu put od tiganja do tanjira i stignu do vaših usta trebalo bi da budu potpuno pečena, ali ne i prepečena i suva.

Ne razmutite dovoljno kajganu

Ključno je da jaja umutite u posudi pre nego što ih izlijete u tiganj jer proces razmućivanja stvara vazduh što dovodi do pahuljastih jaja. Zapamtite samo da ih morate skinuti s vatre pre nego što budu u potpunosti gotova jer će nastaviti da se prže.

Ne koristite tiganj koji se ne lepi

Ako pržite jaja, izbor je jednostavan – tiganj je najbolja opcija. Ako se jaje zalepi za tiganj, onda se može lako razliti. Iako tiganj protiv lepljenja možda nije idealan za pečenje, omogućava da jaja lako klize po površini i ostanu cela.

Pravilno pržena jaja moraju u komadu iz tiganja, a za to je najbolji onaj s neprianjajućim dnom.

Ne koristite dovoljno ulja

Iako se masnoće obično povezuju s nezdravom ishranom, profesionalni kuvari preporučuju da i u tiganj s neprianjajućim dnom stavljate istu količinu ulja kao što biste stavili i u običan. Oni takođe koriste maslac koji pliva u tiganju i prska na jaja kako bi im dali dodatan šmek.

Razbijate jaja direktno u vodu, supu ili neko drugo jelo

Kada pravite poširana jaja, to može uzrokovati odvajanje žumanaca i razvodnjavanje belanca. Tada izgube ukus, ne izgledaju lepo. Stoga prvo jaje razbijte u manju posudu i pre nego što ga stavite u vodu (kad prokuva), ili ako želite da ga dodate u supu ili neko jelo, viljuškom malo provrtite u tiganju. Izgledaće savršeno, kao iz najboljeg restorana.

Skidate ljuske s tvrdo kuvanih jaja odmah nakon kuvanja

Tvrdo kuvana jaja nastavljaju da se kuvaju u ljusci, pa ih je važno staviti u ledenu vodu čim ih skinete sa šporeta. Ova metoda bi trebalo da olakša i ljuštenje jaja, a nije nevažno ni što pritom nećete opeći prste.

Začinite kajganu u pogrešno vreme

Neki ljudi veruju da je dodavanje začina pri stavljanja jaja na šporet ispravna metoda, dok drugi čekaju da počne proces pečenja, a treći to rade tek kad su jaja gotova.

U pravu su ovi prvi. Dodavanje začina tokom mućenja garantuje mekšu kajganu. Začini imaju više vremena da se povežu s jajima, stvarajući jače ukuse. Preporuka je posoliti ih 15 minuta pre kuvanja, a ako nemate toliko vremena za čekanje, začinite kajganu pre nego što je stavite na šporet.

Dodajete mleko ili pavlaku za kuvanje u kajganu

To bi trebalo da jaja učini mekanima i pahuljastima, ali dodavanje ovih sastojaka može da uništi ukus jajima i promeni im teksturu. Biće tečna, a to nikako ne želite. Da biste to sprečili, duže ih pripremate kako bi tečnost isparila, ali na kraju ćete tako dobiti samo gumastu teksturu, a ne ukusno jaje.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram