Švedske palačinke od krompira: Sočne debeljuce koje najbolje idu uz prženu slaninu

Švedske palačinke Foto:Shutterstock

Raggmunk na prvu može zvučati poput neki lik iz skandinavske mitologije, ali radi se o tipičnim švedskim, debeljuškastim palačinkama od krompira koje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice.

Iako priprema nije komplikovana, traži nešto vremena za rendanje krompira. Ako vam kombinacija slanine i džema nije omiljena, švedske palačinke slobodno poslužite s umakom od vlašca. Takođe, poslužiće i kao sjajan prilog varivu ili umaku od pečuraka, piše Pun kufer.

Sastojci:

475 ml mleka

90 g brašna

1 jaje

800 g krompira

2 kašičice soli

6 kriški slanine

džem od brusnice ili višnje

maslac

Priprema:

U posudi umutite mleko i brašno. Zatim dodajte jaje i so. Krompir narendajte i umešajte u smesu. Ostavite da odstoji 30 minuta.

U tiganju zagrejte puno maslaca pa zagrabite smese kao za deblje, američke palačinke.

Pržite na srednje jakoj vatri s obe strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na ivicama, oko 4 minuta po strani. Dok se palačinke peku, u drugom tiganju ispržite slaninu tako da bude hrskava.

Tople krompirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram