
Raggmunk na prvu može zvučati poput neki lik iz skandinavske mitologije, ali radi se o tipičnim švedskim, debeljuškastim palačinkama od krompira koje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice.
Iako priprema nije komplikovana, traži nešto vremena za rendanje krompira. Ako vam kombinacija slanine i džema nije omiljena, švedske palačinke slobodno poslužite s umakom od vlašca. Takođe, poslužiće i kao sjajan prilog varivu ili umaku od pečuraka, piše Pun kufer.
Sastojci:
475 ml mleka
90 g brašna
1 jaje
800 g krompira
2 kašičice soli
6 kriški slanine
džem od brusnice ili višnje
maslac
Priprema:
U posudi umutite mleko i brašno. Zatim dodajte jaje i so. Krompir narendajte i umešajte u smesu. Ostavite da odstoji 30 minuta.
U tiganju zagrejte puno maslaca pa zagrabite smese kao za deblje, američke palačinke.
Pržite na srednje jakoj vatri s obe strane dok palačinka ne porumeni i postane hrskava na ivicama, oko 4 minuta po strani. Dok se palačinke peku, u drugom tiganju ispržite slaninu tako da bude hrskava.
Tople krompirove palačinke poslužite s prženom slaninom i pekmezom od brusnica ili višanja.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: