Svakog dana su jeli po avokado tokom 26 nedelja – desila im se neverovatna stvar

Veganska hrana Foto: Shutterstock

Avokado je bogat vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima i generalno se smatra zdravom namirnicom. Da li biste se ugojili kada biste ga jeli svaki dan? Ovo je odogovor na to pitanje.

Zbog visokog sadržaja masti i kalorija, mnogi strahuju da bi učestala konzumacija avokada mogla dovesti do povećanja telesne težine, visokog holesterola ili drugih zdravstvenih problema.

Međutim, novo istraživanje je pokazalo da su takve pretpostavke verovatno neosnovane. Studija objavljena u januaru otkrila je da su ispitanici sa abdominalnom gojaznošću, koji su jeli jedan avokado dnevno tokom 26 nedelja, razvili zdravije navike u ishrani.

A evo šta istraživači kažu.

Avokado na dan menja opšte navike u ishrani

Avokado Foto: Shutterstock

Kako bi sproveli studiju, Kristina i njene kolege sa Penn State univerziteta podelile su 1.008 odraslih osoba sa abdominalnom gojaznošću u dve grupe. Jedna grupa je dobila instrukcije da svaki dan pojede ceo avokado i nastavi normalnu ishranu. Druga grupa je zadržala svoju uobičajenu ishranu, ali im je rečeno da jedu manje od dva avokada mesečno.

Nije pruženo savetovanje o ishrani, ali su istraživači prvoj grupi dali recepte na bazi avokada.

Prvobitna studija je sprovedena kako bi se ispitao efekat dnevnog unosa avokada na gojaznost, navela je Kristina za Health. Međutim, nakon 26 nedelja, kilaža ispitanika se nije značajno promenila.

„Nismo videli nikakav uticaj unosa avokada na salo na stomaku ili težinu. To znači da konzumiranje avokada ne utiče na povećanje, niti na smanjenje težine ili masnoće sa stomaka,“ istakla je Kristina.

Ipak, sekundarna analiza je otkrila da je uključivanje avokada u svakodnevnu ishranu uticalo na jednu važnu metriku: kvalitet ishrane.

Piletina Foto: Shutterstock

U četiri različite tačke tokom perioda studije, od učesnika je zatraženo da se prisete šta su jeli u poslednja 24 sata. Istraživači su koristili ove informacije da bi utvrdili koliko je ishrana svake osobe usklađena sa američkim Smernicama o ishrani. Ove smernice imaju za cilj da pomognu ljudima da se upoznaju sa nutrijentima u hrani.

Do kraja 26. nedelje, Kristina i njen tim su otkrili da je veća verovatnoća da će oni koji su jeli avokado svaki dan početi zdravije da se hrane. Ova grupa je takođe prijavila veći unos povrća, poboljšan odnos zdravih i nezdravih masti i manji unos rafinisanih žitarica, natrijuma i šećera.

Zašto unos avokada može poboljšati kvalitet ishrane

Piletina Foto: Shutterstock

Jednostavno uključivanje avokada u svakodnevnu ishranu ne znači nužno da će osoba nastaviti sa zdravom ishranom.

„Smernice o ishrani klasifikuju avokado kao povrće, tako da nije iznenađenje da je konzumiranje jednog dnevno značajno povećalo unos povrća kod učesnika u odnosu na početnu vrednost. ​​Pored toga, visok sadržaj mononezasićenih masti u avokadu je prirodno poboljšao odnos zdravih nezasićenih masti i zasićene masti“, objašnjaca doktorka.

Oni su primetili da su učesnici verovatno umesto hamburgera sa kečapom, koji sadrži visoki nivo natrijuma, na primer, birali svež avokado. Ili su doručkovali smoothie od avokada umesto žitarica.

„Znamo da različita biljna hrana, uključujući voće, povrće, pasulj, orašaste plodove, semenke, žitarice i druge, ima komplementarne i različite hranljive materije, koje utiču na ukupan kvalitet naše ishrane“, rekla je dijatetičarka Vendi Bazilian za Health.

Uključite više avokada u svoju ishranu

Avokado Foto: Shutterstock

Da li ćete jesti jedan avokado na dan zavisi od toga kakve ukuse volite, ali i od vaših mesečnih primanja. Međutim, ako su vam ukusni i dostupni, Vendi navodi da nema zdravstvenih prepreka.

„Avokado sadrži dobre masti, pre svega mononezasićene i dobar je izvor vlakana“, ističe ona. „Ova kombinacija masti i vlakana smanjuje apetit i stabiliše šećer u krvi“.

A pošto istraživanje ne pokazuje nikakvu vezu između povećanja telesne težine i konzumiranja avokada, „oni koji su zabrinuti zbog sadržaja kalorija i masti u avokadu ne moraju da brinu“, ističe Vendi.

Jela sa avokadom

Avokado Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko jednostavnih načina da dodate avokado u svoju ishranu. Možete napraviti:

Namaz za sendvič

Preliv za salatu

Pomešajte avokado u smutiju sa jogurtom, citrusima i medom

Blendirajte ga u čokoladnom musu ili drugim čokoladnim desertima

Koristi se kao preliv za takose, zelene salate, tost i još mnogo toga

Jesti sedam avokada tokom nedelje može delovati puno, ali Vendi ističe da ga njegova raznovrsna primena čini zanimljivim.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram