Tradicionalni, mađarski, bosanski, makedonski: Sataraš u svim svojim oblicima

Sataraš Foto:Shutterstock

Sataraš je starinsko jelo koje je u mnogim domovima jedno od omiljenih. I to svih generacija. Od baka i mama koje su nam pripremale ovo ukusno jelo od povrća, pa do najmlađih.

Kako se pravi tradicionalni sataraš?

Tradicionalni sataraš je jelo koje se priprema od povrća – i to uglavnom od kombinacije paradajza, paprike i crnog luka. Sataraš može da se služi kao toplo predjelo, te kao prilog obroku od mesa, a možete ga jesti i kao samostalan obrok.

U nekim krajevima uobičajeno je da domaćice u sataraš dodaju i jaje.
Od začina se obavezno stavlja so, dok biber i origano idu po želji. Jelo se priprema u širokom tiganju povrće zadržalo željenu čvrstoću, a tečnost brže isparila.

Koje su glavne razlike između bosanskog, mađarskog i makedonskog sataraša?

Sataraš nam dolazi iz mađarske kuhinje, a prevod imena je satara. Mađarski sataraš je pikantnijeg ukusa – dodaje se jedna ljuta papričica i pakovanje kuvanog paradajza.

U makedonski sataraš idu jaja, dok u bosanski idu patlidžan i šargarepa.

Razlika između bećarca i sataraša

Iako mnogi misle da su sataraš i bećarac slična jela, zapravo su suštinski različita. Istina je da se pripremaju od istih namirnica, ali posebnost ovih jela je u njihovoj razlici.

U pojedinim kuvarima, poput Narodnog kuvara Spasenija Pate Markovića, kao i određenim predelima,kao što su neki delovi Vojvodine stoji da je razlika jednostavna.

Dakle, sataraš se pravi bez mesa, dok se u bećarac dodaje i meso. Najčešće je to sitno iseckanosvinjsko meso, neke domaćice ga prave i sa piletinom.

Sataraš se uglavnom priprema tokom letnjih i jesenjih meseci, jer osim što je lagano jelo, ono je i vrlo jednostavno za pripremu. A i sastojci su jeftini.

Recepti za sataraš

Pred vama je nekoliko verzija staraša koje lčak i neiskusne domaćice mogu da spreme bez mnogo muke.

Sastojci:
2 glavice crnog luka
4-5 paprika babura
3 zrela paradajza

2 čena belog luka
2 jajeta
so
biber

origano
ulje

Priprema:
Najpre sipajte ulje u tiganj da se zagreje, a za to vreme iseckajte crni luk, pa ga dinstajte da malo omekša. Papriku secite na trake i dodajte je u tiganj da se dinsta zajedno sa lukom oko desetak minuta. Za to vreme paradajz stavite u kipuću vodu, pa ga prohladite i onda mu skinite kožicu. Isecite ga na kriške i dodajte u tiganj.

****************************************
Sastojci:
2 veća crvena luka
4 žute paprike

4 zelene paprike
6 paradajza
suncokretovo ulje za prženje
so

biber

Priprema:
Stavite na šporet veću posudu da proključa, a za to vreme paradajzu isecite kožicu na četiri jednaka dela. Kada voda proključa sklonite je sa strane, te u nju oprezno staviti paradajz. Ostavite ih u vodi dok se drugo povrće čisti i seče. Ogulite oba crvena luka pa ih naseckajte na režnjeve. Zatim, žutim opranim paprikama uklonite semenke, pa ih iseckajte na trakice. Na isti način pripremite i zelene paprike.

Zatim, izvadite paradajze iz vode, te im uklonite kožicu i isecite na kockice. U veću posudu sipajte ulje za prženje i pustite ga da se zagreje. Stavite luk i pržite ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje. Zatim, ubacite žutu, pa zelenu papriku. Dobro izmešajte, poklopite i pustite da se krčka 15 minuta.

U posudu sipajte naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustite da kuva oko 30 minuta. Za to vreme tečnost u satarašu će se redukovati. Pred kraj kuvanja posolite i pobiberite po ukusu i kuvajte još 5 minuta.

****************************************
Sastojci:
2 glavice većeg crnog luka

7-8 svežih paprika
2 veća paradajza
ulje
so

Priprema:
Na ulju propržite seckani crni luk, pa dodajte papriku i pržite da omekša. Kada se i paprika isprži dodajteoljušteni paradajz i kuvajte još pet minuta dok tečnost ne ispari.

****************************************
Sastojci:
1 crni luk
1 paradajz
2 paprike
3 jajeta
so, biber
ulje za prženje

Priprema:
Isecite luk sitno i propržite na ulju. Potom dodajte papriku seckanu na kockice, pa kad ona omekša dodajte iseckan paradajz. Krčkajte par minuta dodajte umućena jaja i začinite. Gotovo je kad se jaja isprže.

****************************************
Sastojci:
3 glavice luka
3 paprike
3 paradajza
1-2 jaja

Priprema:
Povrće operite i očistite, pa ga iseckajte na kockice. Najpre, na malo ulja prodinstajte luk, da postane staklast, a zatim dodajte paprike i paradajz. Promešajte, posolite i stavite začine po želji. Smanjite vatru i ostavite da se oko 25 minuta dinsta da bi ispario višak vode. Zatim, u tanjir umućkajte jaja i prelijte preko povrća, te kuvajte još 5 minuta.

****************************************
Sastojci:
4 luka (po mogućstvu crvena)
3 čena belog luka
2 zelene paprike, 2 crvene paprike i 1 žuta mesnata paprika (ili bilo koja druga kombinacija)
4 paradajza
4 kašike ulja
po ukusu šećera, soli i bibera

Priprema:
Na ulju propržite kratko beli luk pa dodajte crni isečen na kriške. Pržite ga dok ne postane staklast nakon čega dodajte prethodno očišćene i na kockice ili trakice iseckane paprike. Dodajte malo vode da ne zagori i kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri 10-ak minuta.

Paradajz koji ste prethodno oljuštili iseckajte na komadiće i dodajte u posudu, smanjite vatru i kuvajte još dvadesetak minuta. Par minuta pre skidanja sa ringle začinite solju i biberom po ukusu i dodajte malo šećera, ne više od jedne kašičice.

Kako da sataraš bude gust i bogat?

Verovatno se pitate kako da sataraš bude gust i bogat? Odgovor na ovo pitanje leži u dužini dinstanja, alii u dodavanju više jaja.

Sataraš Foto:Shutterstock

Kad je paprika na pola dinstana tada treba dodati sečeni paradajz i sve to zajedno dinstati sve dok sataraš ne postane gust i ne upije većinu tečnosti. U tome je caka. Takođe, bitno je dodati vegetu.

Posebnu gustinu satarašu daje i jaje. I to ne jedno, već dva. Dakle, ukoliko volite gušći sataraš, u ovo jelo dodajte dva jaja, tako što ćete ih razbiti odmah u tiganj i brzo promešati.

Da li je bolje koristiti sveži ili pečeni paradajz u satarašu?

Bolje je koristiti svež pardajz.

Brzi sataraš: saveti za brzu pripremu sataraša?

Sataraš je jednostavno jelo za pripremu, ali još brže ćete ga napraviti ukoliko unapred pripremite iseckano povrće. I naravno, što je manje sastojaka, priprema je brža.

Kako spremiti sataraš u rerni?

Ako ste od onih koji vole da eksperimentišu i isprobabaju razne verzije jela, onda probajte sataraš iz rerne. Ako već niste. Nešto drugačija vezija, ali jednostavna za pripremu i vrlo sočna i ukusna.

Sataras
Sataras

Sataraš pečen u rerni se priprema na sledeći način:

Operite 4,5 mesnatih paprika somborki, a zatim ih očistite od semenki i isecite na četvrtine. Zatim, operite 3, 4 veća paradajza i isecite ih na kolutove. Onda, 2,3 glavice crnog luka isecite na sitnije komade. Stavite u tepsiju, posolite i prelijte maslinovim uljem.

Pecite u zagrejanoj rerni dok povrće ne upije sok u kom se nalazi. S vremena na vreme promešajte povrće kako ne bi zagorelo. Biber možete dodati na kraju.

Kako ostaviti sataraš za zimnicu?

Nakon što pripremite sataraš, dok je vreo sipajte ga u vruće sterilisane tegle koje su prethodno odstojale 20-ak minuta u rerni na 100 Celzijusa. Vodite računa da povrće u tegli bude pokriveno uljem iz sataraša prst–dva iznad. Tegle sa satarašom vratiti u rernu zagrejanu na 100° C nekih pola sata, dok se po vrhu ne uhvati pokorica.

Isklučite struju, pa ukoliko je potrebno, odozgo sipajte malo ulja, zatvorite čistim i originalnim
poklopcima, pa ostavite u rerni sve dok se sataraš polako, potpuno ne ohladi.

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu.