Surutka je „blago“ koje leči mnoge zdravstvene probleme

Surutka
Surutka Foto:Shutterstock

Surutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica od rođenja do starosti. Zbog sličnosti sa majčinim mlekom, može se koristiti kao dodatak za mleko u ishrani novorođenčadi.

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu, prenosi Zadovoljna.hr.

Kako biste dobili maksimalan efekat ove dragocene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lek, konzumirajte pola do jedne litre surutke dnevno. Najbolje je piti ujutro na tašte ili uz doručak, ali efekat ćete osetiti i pijući je tokom dana, kako biste se osvežili i vratili energiju. Ovaj moćni napitak ima još jednu dobru stranu, a to je da ne košta mnogo.

Surutku je dobro piti svaki dan jer je:

1. Najbolji prirodni lek za jetru
Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje surutka ne pomaže. Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li da pročistite jetru, najbolje što možete uraditi jeste da posegnete za čašom surutke.

2. Pomaže kod mršavljenja
Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim sastojcima, surutka je važan deo dijete i korisna je svakome ko želi da održava vitku liniju. Belančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi.

3. Rešava problem zatvora
Surutka će brzinski podstaknuti probavu te rešiti neugodan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može izazvati dijareju. Surutka sadrži mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

4. Smanjuje stres i osećaj umora
Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšanju raspoloženja.

5. Reguliše povišene masnoće u krvi
Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne usevaju kontrolisati lekovima i ishranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog konzumiranja.

6. Pomaže u izgradnji mišićne mase
Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga, obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora.

7. Snižava krvni pritisak
Redovno konzumiranje surutke doprinosi i zdravlju krvnog sistema jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni pritisak, te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram