Kozja surutka: Čudo za pluća, piju je i u kovid bolnicama

Foto: Castrum71 / Alamy / Alamy / Profimedia

Dosta građana obolelih od koronavirusa leči se od kuće. Pored lekova koje nam prepiše lekar, uvek smo u potrazi za onim prirodnim koji bi mogli da nam olakašaju tegobe. Sve više ljudi poseže za jednim starim specifičnim napitkom - kozjom surutkom.

Jedan od najtežih simptoma kovida 19 je upala pluća, koja može biti i potencijalno opasan razvoj ove podmukle bolesti, a u lečenju posledica infekcije koronavirusom važno je sve što unosimo u organizam – kako lekovi, tako i dobra ishrana. Uz obavezno držanje saveta lekara, ne mogu da škode ni drevni narodski lekovi koji su se pokazali kao blagotvorni za imunitet. Jedan takav napitak je upravo kozja surutka.

Kozja surutka je nus proizvod koji se dobija u proizvodnji sira, a mada je među novijim generacijama pomalo zaboravljena, pandemija koronavirusa joj polako vraća „staru slavu“. O tome svedoče i priče kako se ovaj eliksir imuniteta uveliko „švercuje“ po srpskim kovid bolnicama jer je dokazano blagotvoran za brojne probleme u organizmu.

Poznato je da se upravo od kozje surutke prave proteini u prahu, koje često koriste sportisti. Lako se vari, pa prija crevima, a takođe je od velike koristi za jetru. Osim toga, kozja surutka veoma povoljno deluje na pluća, što nam je potvrdila pulmološkinja Tatjana Radosavljević, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu.

Ona naglašava da su mlađe generacije pomalo zaboravile na iskustva starijih, kojima su namirnice poput kozje surutke pomagale.

„Naš narod je vekovima znao da kozji proizvodi, kozje mleko, kozji sir i kozja surutka jako dobro utiču na pluća. U to vreme je bilo najviše obolelih od tuberkuloze, pa im je to obilato davalo“, kaže ona za Nova.rs.

Dr Radosavljević kaže da je blagotvorni efekat surutke i drugih kozjih proizvoda dokazan i istraživanjima u Americi. Ipak, ona naglašava da surutka ne leči od kovida, ali doprinosi jačanju imuniteta.

„Ne možemo reći da sve to leči, ali značajno utiče na imunitet osobe. Pošto ne postoji lek protiv kovida, imunitet je taj koji nam pomaže da se izborimo sa virusima. Dakle, kozja surutka, između ostalih prirodnih preparata, ima svoje meso u oporavku od kovida“, objasnila je doktorka.

Dr Tatjana Radosavljević Foto: Medija centar Beograd

Osim kozje surutke, dr Radosavljević savetuje šta bismo još od namirnica mogli da konzumiramo tokom bolesti.

„Za imunitet je poznato da ga popravlja med, matični mleč, perga (posebna vrsta polena kojim se hrane matice), koje su i izvor prirodinih vitamina. Takođe se zna da je propolis jedan od tzv prirodnih antibiotika“, ukazuje doktorka.

Proteini kozje surutke podržavaju proizvodnju belih krvnih zrnaca i antitela koja poboljšavaju imuni sistem. Surutka povećava nivo glavnog antioksidanta, glutationa koji takođe pomaže u detoksikaciji ćelija u telu. Navedeni antioksidant takođe pruža zaštitu telu od stresa.

Kozja surutka se često preporučuje i osobama koje muči artritis. Sadrži natrijum koji naša tela koriste za održavanje zglobova, a može i umanjiti upale u zglobovima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram