Surutka – nepravedno potcenjen eliksir zdravlja

Surutka; Foto: rainbow33 / Alamy / Alamy / Profimedia

Litar surutke košta od 40 pa do 100 dinara, u prahu ispada još jeftinija, a samo jedna čaša dnevno učiniće čudo za vaše zdravlje i liniju.

Surutka je žućkasta voda koja ostaje pri proizvodnji sira. Neupućeni će možda u startu imati rezervu u odnosu na njen ukus, ali on zapravo uopšte nije loš, prilično je sličan ukusu mleka ili jogurta, samo malo „razvodnjeniji“.

Zapravo, 93 odsto surutke jeste voda, ali ostatak je ono najbolje iz mleka – laktoza, kazein, minerali, vitamini, proteini… Proteini surutke sadrže mnogo esencijalnih aminokiselina, koje ljudsko telo ne proizvodi, već se moraju uneti hranom, a važne su za rad celog organizma. Takođe, potpuno su iskoristivi, jer su znatno manje i jednostavnije građe od proteina mleka, pa samim tim i lakše probavljivi.

Sve blagodeti surutke

Jedna od najčešće pominjanih prednosti surutke za zdravlje tiče se zdravlja jetre, posebno kod osoba koje imaju problema sa sporijim radom jetre ili masnom jetrom. Naime, surutka pruža aminokiseline koje pomažu regenerciju jetre i sintetisanje glutationa koji štiti ovaj organ. Osim toga, smanjuje i visok pritisak što ublažava stres jetre, a time što njeni proteini pojačavaju osećaj sitosti, pomaže u smanjenju masnih naslaga na jetri.

Pročitajte još:

Surutka uspešno rešava i probavne probleme, jer mlečna kiselina iz njenog sastava uspešno smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, laktoza podstiče rad creva i pomaže apsorpciju kalcijuma i fosfora.

Dobra je i za regulisanje kilograma. Surutka je jako hranljiva namirnica izuzetno niske energetske vrednosti – ima samo oko 30 kalorija na 100 grama. Daje osećaj sitosti, a pritom i ubrzava metabolizam.

Neke studije pokazale su da konzmiranje proteina surutke može da značajno pomogne u smanjenju nivoa lošeg holesterola kao i totalnog nivoa triglicerida kod osoba koje imaju višak kilograma, a popularna je i među sportistima, jer podstiče rast mišićne mase. Obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo i pomaže stvaranje energije.

Surutka jača i imunitet tako što podstiče proizvodnju antioksidanata. Većinu antioksidanata dobijamo iz ishrane, ali ne i glutation. Proizvodnja glutationa direktno zavisi od snabedevnosti organizma cisteinom, kojeg ima dosta u surutki.

Kako se konzumira surutka

Surutka se može kupovati u tečnom stanju ili u prahu. Ukoliko se radi o tečnoj varijanti, preporuka je da se pije po čaša ujutru i uveče, dakle oko pola litre dnevno. Ako ste izabrali surutku u prahu, napitak pripremite i konzumirajte prema uputstvu. Obično je reč o količini od 20 do 50 grama, koju treba razmutiti u vodi ili soku.

Svakako, ne preporučuje se više od 500 ml dnevno, pošto može da izazove probavne probleme. Takođe, surutka nije pogodna za osobe koje su osetljive na laktozu, kao i za osobe koje imaju hronična oboljenja jetre ili bubrega.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram