Supermoćni banča čaj – jedna šolja dnevno je bomba kalcijuma jača od mleka

Foto: Shutterstock

Lekoviti napitak iz Japana.

Čaj zauzima posebno mesto u životu Japanaca. Tradicionalno se njime ukazuje poštovanje gostu, koristi se kao lekovito piće, ali i pomaže u varenju posle obroka.

U Japanu se banča čaj svakodnevno pije jer ima nižu cenu od drugih japanskih zelenih čajeva.

Banča čaj se sastoji od preprženih listova japanskog zelenog čaja i sadrži visok procenat kalcijuma, vitamine A, B1, B2, B3, C i gvožđe.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma preporučuje se ženama u menopauzi i osobama koje boluju od osteoporoze, ali i deci jer ima nizak sadržaj teina. Zanimljivo je da samo jedna šolja ovog čaja pokriva neophodan dnevni unos kalcijuma, pa se zbog toga smatra supermoćnim napitkom i preporučuje se osobama koje zbog intolerancije ne unose mlečno. Blagog je i prijatnog ukusa. Preporuka je da se pije 20-ak minuta posle obroka.

Foto: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Dobar je i za „detoksikaciju“ pa se preporučuje osobama koje piju mnogo lekova. Banča čaj može da pomogne i u snižavanju holesterola, ali i snižavanju telesne mase.

Ima antioksidativno i protivupalno dejstvo i značajan je u sprečavanju Alchajmerove bolesti i drugih bolesti koje su povezane sa starenjem.

Svaka vrsta čaja se sprema na poseban način, a banča čaj možete preliti ključalom vodom (kod nekih drugih vrsta čaja vruća voda uništava lekovite sastojke i čini ga gorkim).

Banča je blagog ukusa koji se pojačava ako su listovi duže potopljeni u vreloj vodi (nekoliko minuta). Vodite samo računa da ne pijete vreo čaj, već mlak.

Japanci u svoje zelene čajeve ne dodaju ni šećer ni mleko.

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram