Beli, zeleni i crni čaj – koja je razlika i koji je za šta

čaj
Čaj; Foto: Natalya Danko / Panthermedia / Profimedia

Zeleni, beli i crni čaj prave se od iste biljke, mada je ukus različit. Zapravo, i dejstvo.

Beli, zeleni i crni čaj prave se od listova biljke Camellia sinesis, ali razlikuje se vreme branja i obrada.

Beli čaj je najfiniji, listići se beru ručno dok se još nisu sasvim otvorili, i još su prekriveni belim paperjastim dlačicama. Minimalno se obrađuju i suše odmah nakon branja, tako da se oksidacija svede na najmanju moguću meru.

Za zeleni čaj beru se mladi, svetlozeleni listovi ove čudesne biljke, koji se potom osuše i obrade parom (ili pečenjem). Ovaj proces usporava oksidaciju, pa lišće zadržava boju i specifičan ukus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruby Chai (@rubychaitea)

Da bi se proizveo crni čaj, lišće se nakon branja osuši, zatim valja, tako da se oslobode enzimi, a onda se listovi ostave da oksidiraju. To je ono što crnom čaju daje karakterističnu boju i jači ukus.

Na kraju, svaka varijanta ima lekovito dejstvo na organizam, mada se u poslednje vreme najviše priča o zelenom čaju.

Zeleni čaj je moćan antioksidans, i dobar prirodni lek protiv bolesti srca i krvnih sudova, snižava krvni pritisak, holesterol, nivo lipida i otklanja depresivne misli. Neke studije dokazuju kako zeleni čaj može zaustaviti rast kanceregenih ćelija u raznim oblicima ove bolesti, a s druge strane, zahvaljujuci fluorinu, sprečava i razvoj karijesa na zubima. Dobar je diuretik i ubrzava metabolizam, ublažava apsorpciju masti i povećava sposobnost tela da sagori unete kalorije, dobar je u borbi protiv celulita (podstiče površinsku cirkulaciju), zbog čega se sve više koristi kao efikasno prirodno sredstvo za mršavljenje. Ne treba zanemariti ni njegovo blagotvorno dejstvo na kožu lica, za lečenje akni, protiv peruti…

U pohvalama zelenom čaju, crni je donekle zapostavljen, iako i sam pomaže detoksikaciju organizma, kao prirodni probiotik. Bogat je kalijumom, koji reguliše kiselost i bazičnost u telesnim fluidima, i pomaže u kontroli krvnog pritiska, kontroliše aktivnosti srca, sprečava začepljenje arterija… Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, što doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli, umanjuje osećaj umora i pospanost, utiče na bolji rad mišića i refleksa, a poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća.

Pročitajte još:

Beli čaj je skuplji i ređi od zelenog i crnog, ali raspon njegovog pozitivnog uticaja na organizam još je širi. Istraživanja su pokazala da ovaj čaj povećava antioksidativne efekte organa i plazme, kao i da pomaže u zaštiti neurona. Može smanjiti rizik od prevremenog starenja; štiti od UV zračenja i pomaže oporavak i zaceljivanje oštećene kože; jača kosti. Kao i zeleni čaj, beli čaj može biti koristan u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti. Efikasno snižava holesterol, ima antibakterijska svojstva, stimuliše metabolizam i sagorevanje masti, izoštrava čula, smanjuje stres i povećava energiju.

U svakom slučaju, imate razlog da čaj uvedete u svoju dnevnu rutinu.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram