Stručnjakinja za začine otkriva: Đumbir nije potrebno guliti

Đumbir
Da li ste znali da đumbir nije potrebno guliti? Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Upotreba đumbira u kuhinji najbolji je način da dodate ukus baš svakom jelu, a stručnjakinja za začine otkriva da ga nije potrebno guliti.

Zdravstveni benefiti ovog mirisnog začina su brojni. Ne samo da će poboljšati probavu već će i ublažiti upale. A ovo su sasvim dovoljni razlozi da ga koristite što češće. Pretpostavljamo da kod korišćenja svežeg đumbira polazite od pretpostavke da ga je pre upotrebe potrebno oguliti! I tako u smeću završi mnogo mirisnog svežeg začina. Izgleda da sve radimo pogrešno, prenosi Ljepota&Zdravlje.ba.

Najbolji način da ogulite đumbir?

Izgleda da je jedini tačan odgovor – ne treba da ga gulite uopšte. Dr Kanhan Koja, stručnjakinja za začine, otkriva da je “kora” đumbira jestiva, pa guljenje nije neophodno. Prema njenim rečima, u kori se nalazi dva puta više korisnih polifenola nego u ‘mesu’ i – još važnije, bogatija je jedinstvenim i različitim jedinjenjima.

Budući da je kora pomalo vlaknasta, najbolje je koristiti u supama ili čaju – odnosno onda kada ćete jelo/napitak prije konzumacije procediti, piše MindBodyGreen.

Ipak, za sve one kojima bi ta vlakna smetala – Koja prepopručuje da đumbir “ogulite” tako što ćete koru sastrugati kašikom. Tako ćete sačuvati više svežeg mirisnog začina nego kada biste upotrebili nož ili guljač.

***

Bonus video: Slatka keleraba


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram