Šta zapravo jedu članovi britanske kraljevske porodice

britanska kraljevska porodica
Foto: i-Images, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Članovi kraljevske porodice imaju pristup najboljim kuvarima na svetu i žive luksuznim i privilegovanim životom. Prva asocijacija na luksuznu hranu jeste kavijar i šampanjac, ali kraljevske porodice uživaju u mnogo bogatijim i zdravijim obrocima od toga.

Svi volimo poslasticu s vremena na vreme, a ni kraljica nije drugačija.

„Ona voli čokoladu“, rekao je njen bivši kuvar koji je kraljevskoj porodici spremao jela punih 15 godina, Daren Mekgrejdi.

„To joj je bila omiljena poslastica, ali mora biti crna čokolada. Što je čokolada tamnija, to bolje.“

On je takođe otkrio da kraljica voli da jede bilo koju hranu s imanja. Dakle, ptice, divljač, fazani, tetrebovi, jarebice – sve to se može naći na kraljičinom jelovniku.

Za nešto zdravije mango je njen najčešći međuobrok. Naime, bivši kuvar Bakingemske palate Džon Higins otkriva da je kraljica veliki ljubitelj egzotičnog voća, a posebno manga.

Organski proizvodi

Princ Čarls je veliki zagovornik hrane bez pesticida. U korist tome govori i to što je pokrenuo spostveni organski asortiman (Duchy Originals) pre više od 25 godina. Poznat je čak i po tome da sa sobom na putovanja uvek nosi posude s domaćim jelima.

„Voleo je da ima vlastitu hranu uz sebe“, rekla je njegova bivša kuvarica Karolin Rob.

U svojoj knjizi „On Royalty“ novinar Džeremi Paksman tvrdio je da je princ Čarls jako rigorozan kada je reč o kuvanim jajima. Retko koji kuvar je znao pravi recept za kuvanje jaja za princa Čarlsa. On voli da su jaja dovoljno žitka, a s druge strane dovoljno kuvana. Tvrdi da je posluga znala da po nekoliko sati pokušava da skuva jaja za princa Čarlsa, ali da je on retko kad bio zadovoljan.

Kraljevska kuvarica Karolin Rob je otkrila da većina namirnica u Bakingemskoj palati dolazi s njihovog privatnog imanja. U svojoj knjizi „The Royal Touch“ Rob deli lepa sećanja na traženje divljih pečuraka s princom Čarlsom na škotskom imanju Balmoral. Losos bi se takođe tu lovio iz reke, a šljive su dolazile s drveća Hajgrouva, doma princa od Velsa, piše haber.ba.

Štedljivost

U kraljevskom kućanstvu ništa ne ide u smeće, a porodica rado večera ostatke hrane. Princ Čarls je posebno protiv rasipanja hrane, kaže bivša kraljevska kuvarica Rob.

„Uvek su bili vrlo štedljivi. Da smo napravili pečenu jagnjetinu i da ima ostataka, verovatno bismo iduće večeri napravili čorbu od ostataka.“

Kamila, vojvotkinja od Kornvola, otkrila je neobičnu sklonost ka sirovom grašku.

„Reći ću vam šta stvarno volim: da jedem grašak direktno iz vrta“, rekla je studentima tokom posete školi u Slauhu u Velikoj Britaniji.

„Ako uzmete grašak direktno iz mahune, ukusan je i jako sladak. Vodim sve svoje unuke u vrt i oni provode sate i sate jedući grašak.“

Bakina receptura

Tokom svog prvog Božića u Sandringamu Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, bila je razumljivo zabrinuta zbog toga šta kupiti kraljici. Na kraju se odlučila za promišljen poklon domaće izrade: sos od tikve.

„Mislila sam – napraviću joj nešto, a to je moglo da pođe užasno po zlu. Odlučila sam ipak da napravim sos po bakinom receptu – Kejt je bila oduševljena što ga je sledećeg dana pronašla na prazničnom stolu.

U intervjuu za BBC Radio 1 Kejt i Vilijam su otkrili da je njihov najčešći izbor kari, ali da im nije strana ni pica niti kineska hrana. Međutim, princ Vilijam priznao je da nije ljubitelj začinjene hrane.

Za princa pečeno pile

Kada su princ Hari i Megan Markl objavili veridbu u novembru 2017, Hari je u intervjuu za BBC otkrio da je Megan zaprosio dok su “pokušavali ispeći piletinu”. Zapravo, 2016. Megan je rekla:

„Ne postoji ništa tako ukusno kao savršeno pečena piletina.“

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram